Misstänkt för mord på Lena Wesström: Kände ilska och hat mot henne

avKarl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Wesström hade en kärleksrelation med mannen som misstänks ha mördat henne.

När hon hotade att avslöja förhållandet för mannens fru, blev relationen konfliktfylld med ”hot och handgemäng”.

I ett läkarutlåtande beskrivs hur mannen hade ett ”kraftfullt övertag” över Lena Wesström, både fysiskt och mentalt.

Lena Wesström, 45, hittades död utomhus i Örebro några dagar efter att hon hade anmälts försvunnen. Hon blev bragd om livet med kraftigt våld någon gång mellan den 14 och 15 maj förra året, enligt misstankarna.

En nu 45-årig man satt häktad misstänkt för mord, men släpptes.

Han sitter nu åter häktad.

1 av 2 | Foto: POLISEN
Lena Wesström, 45, hittades död i maj 2018.

”Hade kraftfullt övertag över henne”

Vid tidpunkten för mordet var han dock gift med en annan kvinna. ”Kärleksrelationen” med Lena Wesström pågick parallellt under hela två år.

Det har mannen berättat, enligt handlingar från tingsrätten.

Mannen har berättat hur Lena Wesström ”ville offentliggöra deras relation för den dåvarande hustrun”, vilket han var emot. Han berättade även att han kände sig pressad och att det ”väckte starka känslomässiga yttringar gentemot henne i form av ilska och hat”. Han har beskrivit relationen som ”destruktiv med känslomässig manipulation där han hade kraftfullt övertag över henne som han visade många gånger både fysiskt respektive mentalt”.

1 av 4 | Foto: Andreas Bardell
Tidigare gjorde polisen ett tillslag mot den 45-årige mannens bostad och frihetsberövade honom. Sedan inleddes en teknisk undersökning.

Mannen fortsätter att neka till mord

– Jag vill inte kommentera det, säger advokat Ingvar Backman, som försvarar den 45-årige mannen.

Åklagarens uppfattning verkar vara att det misstänkta mordet är relationsdrivet?

– Ja, men vi har en annan uppfattning.

Vilken uppfattning?

– Jag vill inte kommentera det nu. Vi har inte tagit del av hela förundersökningsprotokollet, ännu mindre sett all bevisning från åklagaren. Jag vill vänta med att kommentera det till alla saker är på plats.

45-åringen har hela tiden nekat till brott.

”Hot och handgemäng förekom”

Lena Wesström anmälde mannen två gånger – för misshandel och ofredande – men båda anmälningar skrevs dock av. Mannen har även beskrivit relationen med Lena Wesström som ”ansträngd och konfliktfylld där flera högljudda diskussioner med hot och handgemäng förekom”.

De nya uppgifterna kommer från ett läkarintyg där det framgår att mannen inte hade någon allvarlig psykisk störning vid tiden då Lena Wesström dödades, och att han inte heller har det då undersökningen nyligen genomfördes.

I ett mejl till Aftonbladet skriver åklagare Åsa Hiding:
”Förundersökningen pågår alltjämt. Delgivning pågår. Åtalstiden är satt till den 21 november men jag kommer begära ytterligare förlängning. Jag har inte för avsikt att kommentera innehållet i den gjorda personundersökningen”.

Även 45-åringens före detta fru, som satt häktad under en vecka, nekar till brott. Hon misstänks dock fortfarande för mord alternativ skyddade av brottsling, enligt åklagaren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM