Staten stämmer hyresvärd på miljonbelopp

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Efter problem med bland annat råttor stämmer Lunds universitet en fastighetsägare. Arkivbild.

Efter problem med mögel, råttinvasion och spruckna fasader har Lunds universitet tvingats utrymma ett studentboende med över 200 lägenheter. Nu stämmer staten, genom universitetet, hyresvärden på 3,4 miljoner kronor, skriver Hem & Hyra.

Problem med de aktuella bostäderna har pågått i flera år. 2018 dömde miljöförvaltningen ut lägenheterna och Lunds universitet tvingades tömma bostäderna i omgångar. Förhandlingar mellan universitetet och hyresvärden har pågått under vintern och våren, men inte lett till någon lösning.

– Vi har haft samtal med hyresvärden under våren och vi har försökt lösa det utan att behöva gå via tingsrätten, men inte lyckats. Vi har inget intresse av att fortsätta hyra de här bostäderna, säger Nikolas Pieta Theofanous, bostadschef på Lunds universitet, till Hem & Hyra.

I en 18 sidor lång stämningsansökan till Lunds tingsrätt, där fastighetsägaren anklagas för "väsentligt avtalsbrott", listas ett antal brister som ska ha funnits på boendet, bland annat spruckna fasader och fallande fasadplattor, råttor, mögel och bristande brandskydd.

De 3,4 miljoner kronorna ska täcka uteblivna hyresintäkter för lägenheter som inte kunnat utnyttjas samt kostnader för evakuering.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM