1,9 miljoner förlorar indiskt medborgarskap

TT-AFP

Publicerad 2019-08-31

En pojke ger sina fingeravtryck för medborgarregistret.

Runt 1,9 miljoner människor blir av med sina indiska medborgarskap efter att delstaten Assam publicerat medborgarregister med syfte att rensa ut "utländska infiltratörer".

Den centrala regeringen vill att liknande åtgärder ska genomföras i hela landet.

Totalt finns 31,1 miljoner personer listade i medborgarregistret. 1,9 miljoner anses å andra sidan inte vara berättigade att vara med, enligt ett uttalande från delstatsstyret.

Invandringen till Assam har varit stor, redan under det brittiska kolonialväldet och vid självständighetskriget i Bangladesh 1971 då många flydde till Indien. Nu är det endast de invånare som kan visa att de eller deras förfäder befann sig i Indien före 1971 som får finnas med i medborgarregistret. De flesta som inte finns med antas vara muslimer.

"Termiter"

I den fattiga delstaten Assam bor 33 miljoner människor. I många år har religiösa och etniska spänningar pyrt vilket har lett till att vissa som ser sig som "äkta" invånare har krävt en lösning.

Indiens inrikesminister Amit Shah har krävt att "termiter" ska kastas ut och sade före valsegern i maj att Indiens premiärminister Narendra Modis nationalistregering skulle "driva en landsomfattande kampanj för att skicka tillbaka infiltratörerna".

Säkerheten har skärpts i delstaten innan listorna släpptes. På vissa platser har folksamlingar förbjudits.

120 dagar

I januari godkände underhuset i Indien lagstiftning där människor som flyttat till Indien från Bangladesh, Pakistan eller Afghanistan så sent som för sex år sedan får medborgarskap under förutsättning att de inte är muslimer.

I början av augusti drog Indien tillbaka stora delar av självstyret i det muslimskt dominerade Kashmir. Regionen är nu inne på sin fjärde vecka av kraftigt begränsade möjligheter till kommunikation.

De som inte finns med i medborgarregistret har nu 120 dagar på sig att överklaga beslutet. Det kan dock bli svårt för många eftersom analfabetismen är utbredd och många saknar nödvändiga dokument.

Personer som uttömt sina möjligheter att överklaga riskerar att sättas i fångläger eller deporteras.

Hindunationalismen är utbredd i Indien, och muslimer och andra minoritetsgrupper utsätts ofta för våld och förtryck.