Misstänkt för Tollarpsmord kände kvinnan

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-12-06

Den 20-årige man som är misstänkt för mordet på en jämnårig kvinna i skånska Tollarp kände henne sedan tidigare.

Han häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, men nekar till brott.

Chefsåklagare Jenny Lindell säger vid en pressträff att det var mycket skador på kroppen, som hittades i Vramsån i Tollarp tidigare i veckan. Men hon ville inte gå in på hur mordet ska ha gått till.

– Det kan jag inte gå in på, för dels så vet jag inte det säkert, men att hon har utsatts för brott är klart, säger åklagaren.

Den misstänkte mannen kände kvinnan sedan tidigare.

– De har inte en relation i bemärkelsen att de är pojkvän-flickvän, men de har känt varandra.

Vatten försvårar

Det är fortfarande okänt när 20-åringen mördades. Att den döda har legat i vatten försvårar utredningen.

– Det är självklart så att det hade varit enklare om hon inte hade legat i vatten, säger åklagaren.

Det kan ha varit fler personer inblandade, enligt åklagaren.

– Det kan det alltid i den här typen av utredning, för i dag har jag inte en exakt bild av händelseförloppet, så jag kan inte utesluta det.

Åklagaren vill inte gå in på vilken bevisning som finns mot den misstänkte mannen, men säger att det har gjorts vissa fynd, bland annat på det som tros vara brottsplatsen vid ån.

När häktningsförhandlingen inleddes i Kristianstad tingsrätt satt den misstänkte bredvid sin advokat och tittade rakt fram mot domaren.

Förnekar gärningen

– Han förnekar gärningen och menar att det inte finns någon grund för att han ska vara häktad, sade försvarsadvokat Melka Kjellberg.

Mannen häktades som på sannolika skäl misstänkt för mord i Tollarp någon gång mellan den 22 november och den 3 december. Det finns enligt tingsrätten risk för att han ska undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Det kan också finnas risk för att han avviker eller fortsätter sin brottsliga verksamhet, enligt domstolen.

Han ska också genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

– Det gör man regelmässigt för att undersöka den misstänktes psykiska hälsa och om det kan ha påverkat brottet, säger åklagaren.

Hittades av dykare

Kvinnan hittades död av dykare i Vramsån i Tollarp tidigare i veckan efter en stor sökinsats.

Den mordmisstänkte mannen anhölls i sin frånvaro samma kväll och greps dagen efter.

Kvinnan hade varit försvunnen i elva dagar och polisen rubricerade inledningsvis ärendet som misstänkt människorov. Kroppen hittades efter det att polisen spärrat av området där flera fynd gjordes några dagar tidigare. Efter det att kroppen hittades inleddes även en förundersökning om mord.