Flyktingsmuggling ska stoppas – stöd till Libanon

TT

Publicerad 2024-05-02

Libanons premiärminister Najib Mikati, i mitten, med Cyperns president Nikos Christodoulides och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU kommer att stötta Libanon med en miljard euro, utlovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på besök i landet.

Beskedet kommer samtidigt som Cypern larmar om ett kraftigt stigande antal asylsökande syrier via Libanon.

EU-chefen har sällskap av Cyperns president Nikos Christodoulides på resan till Libanon. Cypern har länge varnat för att antalet migranter är ohållbart och har tryckt på för att EU ska stötta Libanons bräckliga ekonomi.

Cypern, som ligger geografiskt nära den libanesiska kusten, har argumenterat för ett avtal liknande det EU har med Turkiet, Tunisien och Egypten.

På en pressträff i Beirut på torsdagen säger von der Leyen att EU vill bidra till att stärka Libanons socioekonomiska stabilitet.

– Jag kan presentera ett finansiellt paket på en miljard till Libanon, det kommer att vara tillgängligt från i år fram till 2027, säger hon enligt AFP.

Pengarna ska bland annat användas för utbildning och sjukvård.

– Vi räknar också med ett gott samarbete för att förhindra illegal migration och att bekämpa smuggling av migranter, säger von der Leyen.