Gaddafis sköterska har landat i Ukraina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-27

”Yppiga blondinen” ska nu ha landat i Ukraina

FÖRTROGEN Den 38-åriga ukrainskan uppges ha stått Gaddafi mycket nära.

Ryktet kom redan på lördagen.

Nu är det bekräftat.

Muammar Gadaffis ”yppiga blonda” ukrainska sköterska har lämnat hans sida – och finns numera hemma i Kiev.

Sjuksköterskan Halyna Kolotnytskas dotter avslöjade i en intervju med den ukrainska tidningen Segodnja att mamman vill lämna diktator Gaddafis sida.

Det har hon nu också gjort.

Den 38-åriga kvinnan är nu en av alla i Libyen som flytt landet när hon tidigt på söndagen landade i Ukrainas huvudstad Kiev. På planet hon färdades i fanns 122 ukrainare och 68 ytterligare personer som lämnat stridigheterna bakom sig.

Uppmärksammad av Wikileaks

Halyna Kolotnytska blev uppmärksammad när amerikanska ambassadtjänstemän uttalat sig om henne i de läckta Wikileaks-dokumenten. Då spekulerades det i att sköterskan och diktatorn i själva verket var ett par. Enligt dokumenten ska den 68-årige diktatorn ha varit väldigt fäst vid ukrainskan som var en av fyra sköterskor som tog hand om honom.

För Segodnja berättar dottern Tatjana att hon pratat med sin mamma i fredags.

– Hon talade med lugn röst, sa att vi inte skulle oroa oss, och att hon skulle vara hemma snart, säger dottern till tidningen.

Bott 9 år i Libyen

Halyna flyttade till Libyen för nio år sedan och arbetade på ett sjukhus när Gaddafi hämtade henne och hon började arbeta vid hans sida.

– Han har flera ukrainska kvinnor som sköterskor som tog hand om honom. Mamma är en av dem. Av någon anledning litade han inte på libyska kvinnor kunde göra det, säger dottern Tatjana.

Följ ämnen i artikeln