USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

Uppdaterad 2018-06-20 | Publicerad 2018-06-19

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Beskedet kom sent under tisdagskvällen, svensk tid.

– Om USA lämnar skulle det vara mycket allvarligt och en stor besvikelse, sa Jan Eliasson, fd vice generalsekreterare i FN, till Aftonbladet tidigare under dagen.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley och utrikesministern Mike Pompeo höll i en presskonferens sent under tisdagskvällen, svensk tid. Då lämnade de beskedet att USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter.

En av anledningar är att USA anser att rådet är partiskt i Israel-Palestinafrågan. Under presskonferensen riktade Nikki Haley kritik mot rådet.

– Människorättsförbrytare har fortsatt att få vara med i, och har valts in, i människorättsrådet. Flera av världens mest inhumana regimer fortsätter att undgå granskning, säger Nikki Haley under presskonferensen.

”Ytterligare en anledning att vara orolig”

FN:s råd för mänskliga rättigheter instiftades år 2006. USA bojkottade rådet under George W Bush tid, men gick med 2009 då Barack Obama blev president.

Jan Eliasson, fd vice generalsekreterare för FN, ledde förhandlingarna om FN:s råd för mänskliga rättigheter under 2005 och 2006.

– Stämmer det att de ska lämna så är det ytterligare en anledning att vara orolig. Det skulle vara mycket allvarligt och en stor besvikelse, säger han.

– Det som gör det ytterligare oroväckande är att det är ett mönster att USA lämnar det internationella arbetet med migration, klimat och mänskliga rättighetsfrågor. Om de lämnar rådet kommer man att mista det amerikanska stödet i förhandlingarna i Genève, säger Jan Eliasson.

”FN försvagas”

Tror du att andra länders inställning till rådet kan påverkas om USA lämnar?

– Det hoppas och tror jag inte. Tvärtom tror jag att det måste leda till att Europa satsar ytterligare på arbetet med mänskliga rättigheter. Det demokratiska arbetet och arbetet med de mänskliga rättigheterna är viktiga principer för de europeiska länderna, säger Jan Eliasson.

Hur har USA:s inställning till rådet sett ut sedan de gick med?

– USA gjorde stora bidrag i rådet för mänskliga rättigheter när de gick in och de har haft ett mycket gott inflytande på arbetet. Det var mycket välkommet när de gick med och det kommer bli en stor besvikelse om de lämnar. FN försvagas om viktiga organ inte har med de stora staterna, säger Jan Eliasson.

”FN är en spegling av världen som den är”

När USA valde att inte gå med i rådet 2006 handlade det, precis som nu, bland annat om en kritik från USA:s sida mot vilka länder som ska vara med i människorättsrådet.

– De ansåg att vissa länder inte skulle ingå i rådet, utan bara de som levde upp till goda mänskliga rättigheter. Men FN är ju en spegling av världen som den är och det är viktigt att dra in de länder som inte är demokratier och som inte respekterar mänskliga rättigheter. Det är viktigt att de känner trycket och kraven på att leva upp till de mänskliga rättigheterna, säger Jan Eliasson.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en kommentar.