Uppfriskande förnuft – som kunde varit stunsigare

Publicerad 2018-07-13

Åsa Wikforss.

Falska nyheter sprids sex gånger snabbare än sanna.

Sex av tio länkar delas utan att man läst texten.

Professor Åsa Wikforss ger oss en välkommen påminnelse om källkritik.

”Striden om verkligheten” är temat.

Vi får sedan en lektion i källkritik där inget är banbrytande nytt men ändå måste upprepas gång på gång i ett samhälle där fakta så lätt övertrumfas av någons känslor: ”Jag skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå”, som journalisten Jack Werners bok på temat heter.

Åsa Wikforss egen bok ”Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender” från förra året skrevs i affekt över sanningens låga status kring valet av president Trump och tiden därefter.


Vad är det egentligen som pågår?, undrar Wikforss och konstaterar att en hel världsbild kan bli felaktig om man växer upp i en dogmatisk hemmiljö och dålig skola. Hon riktar sedan uppfriskande skarp kritik mot den svenska skolan, en gång en av världens mest framstående. Och mot läroplanen från 1994 där ”faktakunskaperna slängdes ut” och gav eleverna sämre förmåga att tänka fritt och kreativt; när vi har mindre kunskap i långtidsminnet får det mer begränsade arbetsminnet mer att hantera. Eftersom det är det vi använder för kritiskt tänkande får det stå tillbaka.

Kanske är det brist på kunskap som gör att hälften av unga i Europa i dag sågar demokrati, man tror att en stark ledare vore bättre. Läskigt historielöst.


Makthavare, journalister och vanliga människor får sig skopa efter skopa av nyttiga påminnelser. Hon bemöter även fördomarna mot filosofer som flummiga. Internt har hon som kvinnlig forskare dessutom gång på gång bemötts sämre och ifrågasatts mer än sina manliga kollegor. Först efteråt snuddar hon vid Metoo utan att egentligen göra poäng av det. Överlag hade några poänger fått mer sprängkraft om de tagits ända i hamn och vissa passager strukturerats om. Biten om hemlängtan som kopplas till flyktingmottagande känns som en öppen dörr och hade gärna fått adresseras tydligare eller tas vidare.

Men vi får 1,5 h stabil ”voice of reason”, kunnigt och sympatiskt.

Och så lite New York-romantik på det.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app från klockan 07. I morgon pratar Katina Faragó, filmproducent.