S-minister tror att regeringen blir omvald i mars

Publicerad 2014-12-09

Inrikesminster Anders Ygeman.

Förtroendet för de rödgröna partiledarna störtdyker.

Men inrikesminister Anders Ygeman (S) tror ändå att regeringen har en god chans att bli omvald.

– Den andra sidans agerande imponerar inte, säger han.

I dag kan Aftonbladet/Sverige Tycker visa att förtroendet för partiledarna i regeringen minskar kraftigt. Värst är fallet för miljöminister Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, men också för statsminister Stefan Löfven (S) är förtroendetappet rejält.

"Svajar betänkligt"

Anders Ygeman, som på tisdagsförmiddagen gästade riksdagsjournalisterna, tror trots detta att regeringen har stor möjlighet att bli omvald i samband med nyvalet 22 mars nästa år.

– Jag ser ganska positivt på det. Jag tycker inte att den andra sidans agerande imponerar, säger han.

Som exempel ger Ygeman olika uttalanden från Alliansföreträdare om Löfvens försök att få till stånd en blocköverskridande budgetöverenskommelse.

– De svajar betänkligt.

Däremot kan nog väljarnas förtroende för politiken ha skadats av de senaste veckornas politiska piruetter, där partierna misslyckats med att hitta samarbetsmöjligheter, tror inrikesministern.

Vill inte förhålla sig till SD

När Stefan Löfven hade meddelat att regeringen tänker utlysa extraval till den 22 mars nästa år jublade Sverigedemokraterna. Partiet ser den kommande valrörelsen som "en folkomröstning om invandringen".

Men det är en utveckling som Anders Ygeman inte alls vill se.

– Nej, det är en myt att invandringen inte diskuteras. Det är en av de mest omdiskuterade frågorna, tycker jag. Det finns andra saker som inte alls diskuteras. Varje dag tar många människor, även ungdomar, livet av sig. Hur ofta hör vi talas om det?

Däremot slår han fast att det inte är fel att människor pratar om saker – även om han menar att han har sin egen uppfattning klar, när det kommer till människors möjligheter att söka skydd i andra länder.

– Asylrätten är okränkbar, det är en mänsklig rättighet, säger Ygeman.

– Jag brukar jämföra det med att om min grannes hus brinner ner så erbjuder jag dem en sovplats. Det är klart att det kan bli en del problem med att någon har druckit ur all mjölk till exempel. Men det är väl ett litet bekymmer jämfört med om grannen ska behöva bo på gatan? Samma sak här, våra problem är väl små jämfört med om människor ska dö i krig eller på flykt på Medelhavet.

Vill lyfta S-förslag

I stället för att fokusera på invandring eller sina politiska motståndare vill Anders Ygeman att han parti ska göra allt för att lyfta fram sina egna politiska förslag i valrörelsen.

– Vi har en budget vi tror på, med satsningar på pensionärer, skola och jobb. Medan de fem andra partierna som fällde vår budget, har förslag som inte ens de själva verkar tro på. SD vrider sig som ormar i riksdagen för att slippa ta ansvar för den och M, C, FP och KD verkar inte heller tro på den eftersom man ska komma med ett nytt valmanifest snart, säger han.

Följ ämnen i artikeln