Två döda i antiterror-tillslag i Belgien

Uppdaterad 2015-03-09 | Publicerad 2015-01-15

BRYSSEL/ STOCKHOLM. Terrorcellen skulle utföra omfattande attacker i Belgien – då stormades de av polis.

Vid tillslaget hittades polisuniformer, tunga vapen och sprängämnen.

– De var extremt välbeväpnade, säger Eric van der Sypt vid åklagarmyndigheten.

På fredagsmorgonen var anti-terrorinsatsen i landet över, uppger AFP.

Vid 18-tiden på torsdagen slog belgisk anti-terrorpolis till mot det gamla bageriet på Rue de la Colline i Verviers.

– De misstänkta öppnade direkt eld och sköt i flera minuter med tunga vapen och handeldvapen mot specialstyrkorna innan polisen kunde neutralisera dem, säger Eric van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, på en presskonferens.

”Extremt välbeväpnade”

Två av de misstänkta dog i striden, en tredje misstänkt sköts i magen och skadades allvarligt. Enligt de officiella källorna var mannen i natt gripen.

– Allt gick väldigt fort. De maskerade poliserna spärrade av gatan och sa: ”Nu kör vi”, säger vittnet Enrich, 19, till Le Soir.

– Sen hörde jag explosioner och skottlossning.

Polisen hittade i bostaden kalasjnikovs, sprängämnen och polisuniformer, enligt La Dernière Heure.

De två döda och den skadade ska ha ingått i en terrorcell av personer som nyligen återvänt från strider i Syrien. De ska under en längre tid ha övervakats av den belgiska säkerhetstjänsten och tack vare avlyssning kunde de avgöra att cellen planerade att slå till mot en polisstation i Verviers.

Fick instruktioner av IS

Eric van der Sypt uppger att en ”storskalig attack” kan ha varit bara timmar bort vid stormningen.

– Man kan säga att vad som kunde blivit ett andra Paris har undvikits, säger Eric Van der Sypt, enligt The Guardian.

En källa inom den belgiska anti-terrorenheten uppger för CNN att cellen som stoppades har mottagit instruktioner från IS som hotat att hämnas flyganfallen mot dem i Irak och Syrien.

– Utredningen gjorde det möjligt att avgöra att gruppen var på väg att genomföra omfattande terrorattacker i Belgien inom närtid, säger källan till CNN.

Efter att det förestående terrordådet avvärjts höjde Belgien hotnivån till den näst högsta, tre på en fyrgradig skala.

– Det här visar att vi måste vara väldigt vaksamma. De misstänkta i Verviers var extremt välbeväpnade, säger van der Sypt, enligt AP.

Räknar med fler gripanden

Tillslaget var en del av en omfattande anti-terroroperation i Belgien. Enligt uppgifter ska operationen ha varit internationell med sju länder som samtidigt genomförde räder. En uppgift som inte har bekräftats officiellt.

Polis genomsökte adresser på flera håll i landet men främst i och kring Bryssel. Något som fortfarande pågick sent i natt.

På fredagsmorgonen uppgav utrikesministern för nyhetsbyrån AFP att anti-terroroperationen är över.

Polisstationen i Etterbeek, som är granne med EU-kvarteren i Bryssel, var visserligen öppen och inte evakuerad sent i går, men polisen A. Kevers var beväpnad också inne på stationen. Något han och hans kollegor inte brukar vara.

– Vi har fått order om höjd säkerhet från högsta ort, säger han till Aftonbladet.

Enligt uppgifter i belgiska medier ska flera andra misstänkta terrorister ha gripits under gårdagen.

– Vi förväntar oss ytterligare gripanden, säger Eric van der Sypt under en presskonferens.

”Vi måste vända rädslan”

Under gårdagen förekom uppgifter i belgiska medier om att terrorcellen i Verviers skulle ha kopplingar till terroristen i Paris, Amedy Coulibaly. Han sköts till döds av polis efter att ha mördat en poliskvinna och fyra personer i en judisk matbutik i förra veckan.

Enligt åklagaren van der Sypt finns inga sådana bekräftade kopplingar.

Under gårdagen anhölls en belgisk vapenhandlare i staden Charleroi som misstänks för att ha försett Coulibaly med vapen.

Sent i natt satt Belgiens premiärminister Charles Michel i krismöte och fick löpande information om den pågående operationen.

– Det här visar på den belgiska regeringens målmedvetenhet när det kommer till att bekämpa dem som vill sprida rädsla, sa han i natt, enligt AFP.

– Rädslan måste vändas mot dem.