Ren kalabalik utanför Ica i Riksgränsen

Uppdaterad 2019-03-15 | Publicerad 2019-03-14

En ensam och vilsen ren har hängt utanför Ica Nära i Riksgränsen under en tid. Efter ett gediget detektivarbete har en anställd för butiken lyckats spåra ägaren.

– Jag går ut med rågbröd till honom, han är jättesnäll, säger Ica-handlaren Petter Nilsson.

En ensam och vilsen ren har synts till utanför Ica Nära i Riksgränsen under en tid. Renen som utmärker sig genom att bara ha ett horn har hållit sig nära ingången till butiken där han väntar på rågbröd, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

– Jag har fått en lite annorlunda arbetsuppgift kan man säga, han får rågbröd av mig. Sedan försvinner han en timme innan han kommer tillbaka igen, skrattar Petter Nilsson, handlare på Ica Riksgränsen.

Han berättar att han tror att renen kommit bort från flocken. Den ska ha setts ströva omkring vid den närliggande skidanläggningen sedan i höstas.

– När skidåkarna började komma till berget har renen letat sig ner till byn. Nu hänger han hos oss istället, säger han.

Anklagas för misshandel

Petter Nilsson berättar att renen till och med utlöste en lavin när han befann sig upp i berget.

Förutom att vänta på rågbröd utanför Ica-butiken har renen hängt vid ett närliggande hotell, där den anklagas för att ha sparkat en person i huvudet.

– Den personen fick en blåtira och började blöda. Men det har aldrig varit några problem hos oss, det är ett vilt djur så man får ju behandla det utefter det.

Ren uppståndelse

Efter ett gediget detektivarbete har en anställd från butiken nu lyckats spåra renens ägaren som skulle ha kommit och hämtat den under tisdagen.

– Men då var han försvunnen. De ska göra ett nytt försök i dag. Det är inte hållbart att den hänger utanför butiken.

Trots att det har blivit rena rama uppståndelsen kring renen kommer Petter Nilsson att sakna honom:

– Det känns lite tråkigt, jag har fått ett speciellt band med honom.

Följ ämnen i artikeln