Nasa dementerar: Ingen jätteupptäckt om Pluto i dag

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-08

Isförekomsterna har hittats i områden som ser röda ut på färgbilder från New Horizon

I dag var dagen när en fantastisk ny upptäckt om Pluto skulle presenteras.

Men: det bidde en tumme.

Inget stort tillkännagivande – bara en ny bild, uppger Nasa för Aftonbladet.

Internationella medier rapporterade i går om att rymdsonden New Horizons gjort en ny, stor upptäckt om dvärgplaneten Pluto. En av chefsforskarna New Horizons, Alan Stern, sa att uppgifterna skulle presenteras i dag torsdag, något som även Aftonbladet skrev om.

Nasa tillåter inte att jag berättar vad vi kommer att berätta på torsdag. Det är fantastiskt, sa Stern under anförandet.

”Helt fel”

Efter att uppgifterna kommit ut publicerade dock Alan Stern följande inlägg på Twitter, där han spelar ner förväntningarna:

 ”Det går ett falskt rykte om att det kommer ett STORT vetenskapligt tillkännagivande angående New Horizons i morgon. Helt osant.”

Uppgifterna publicerades både på Sterns eget Twitterkonto och NewHorizons2015, som också uppges tillhöra chefsforskaren.

Nasa: ”En ny bild”

Nu bekräftar även amerikanska rymdstyrelsen Nasa att det inte handlar om något enormt vetenskapligt sprängstoff.

”Inget STORT tillkännagivande. Bara en ny bild och lite vetenskaplig bakgrund”, skriver Dwayne Brown, programansvarig för New Horizons på Nasa, i ett mejl till Aftonbladet.

Alan Stern säger sig inte vara felciterad i uttalandet som startade spekulationerna, men skriver på Twitter att det är taget ur sitt sammanhang.

Den som väntar på riktigt spektakulära nyheter från utkanten av solsystemet får med andra ord vänta ett tag till.

Följ ämnen i artikeln