GW: ”Han hade inget att säga till sitt försvar”

Uppdaterad 2015-11-18 | Publicerad 2015-11-17

Domen mot Nerijus Bilevicious hade knappast kunnat se ut på något annat sätt, enligt polisprofessorn Leif GW Persson.

– Han hade ju inget att säga till sitt försvar, säger han.

Tingsrätten dömde Nerijus Bilevicious, 35, till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm i somras.

– Det gick precis som jag sa för fjorton dagar sedan. Bevisningen är övertygande, brottet är styrkt bortom allt rimligt tvivel. Han hade ju inget att säga till sitt försvar, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Var skeptisk

Kriminologen var till en början skeptisk till polisens utredning och gripandet av Bilevicious. Något som ändrades när åtalet kom. Där framkom att Bilevicious dna hittats bland annat på tio ställen på Lisa Holms kläder.

– Jag hade ju starka tvivel ända fram till jag såg förundersökningen. Men jag kan ju läsa innantill, säger han.

Sågar försvarets strategi

Advokat Inger Rönnbäck fokuserade i tingsrätten på möjligheten att någon eller några andra skulle kunna ha mördat Lisa Holm. Bland annat nämnde hon Bilevicious bror. Leif GW Persson sågar försvaret, som han menar var ”utomordentligt uselt”.

– Det är ju inte de som är åtalade. Hennes uppgift var att hitta argument som motsäger bevisningen mot hennes klient. Istället diskuterade hon alternativa gärningsmän, media och ägnade fem minuter åt mig, säger Leif GW Persson.

Han syftar på att Inger Rönnbäck tog upp kriminologen under sin slutplädering.

”Förbrukat sin trovärdighet”

Advokat Inger Rönnbäck har under dagen sagt att domen troligtvis överklagas.

Vad skulle kunna bli annorlunda i hovrätten?

– Det finns massor av saker men nu har han ju förbrukat sin trovärdighet om han börjar ändra på sin historia. Dna-spåren skulle ha kunnat förklaras med tidigare kontakter med offret. Det skulle kunna ha uppstått en konflikt där han i hastigt mod haft ihjäl henne. Men nu har han ju sagt att han inte har en aning om vem hon är, säger Leif GW Persson.

– Även om han kan åstadkomma en rimlig förklaring i hovrätten, så är hans trovärdighet begränsad. I min bok är det ganska givet att han får 18-24 år i svenskt fängelse och sedan utvisas.

Aftonbladet söker och fortsätter söka Inger Rönnbäck.