Mona Sahlin: ”Blev trakasserad av ministerkollega”

avAnette Holmqvist, Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tidigare socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin blev trakasserad av en ministerkollega på en konferens i Peking.

I en ny bok om MeToo-rörelsen berättar hon att sexuella hot var en del av vardagen under hennes tid i politiken.

”De där hemska armarna åkte fram i hissen en kväll”, skriver Sahlin.

Foto: Pontus Orre
Mona Sahlin.

Journalisten Alexandra Pascalidou är redaktör för boken, som samlar en rad kända kvinnors berättelser om trakasserier och övergrepp.

En av dem som vittnar är Mona Sahlin, tidigare minister, vice statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.

”Under mina år i politiken är det sexuella hotet och hatet en ständig följeslagare. Ord som hora och fitta och du borde bli våldtagen av ’dina invandrare’, har varit en del av min vardag under årtionden”, skriver Sahlin.

Blev antastad av kollega

Den förra S-toppen berättar också om när en minister tafsade på henne under en arbetsresa.

”I Peking på konferens om it, så åkte de där hemska armarna fram i hissen en kväll. En ministerkollega. Som blev djupt förorättad när jag knuffade bort honom.”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Mona Sahlin att förövaren var minister i ett annat europeiskt land. Hon avböjer att kommentera händelsen ytterligare.

Även EU-kommissionären Cecilia Malmström vittnar i boken om sexism och unket beteende från män på höga politiska poster:

”Under alla de år jag har tillbringat i EU:s institutioner (snart 20) har jag sett allt detta på nära håll. Som ung ledamot i ett mycket mansdominerat Europaparlament fick också jag höra nedlåtande kommentarer, kände mig diskriminerad och utsattes för kränkande behandling”.

Redaktören: Lyfter blicken

I antologin, som heter ”MeToo – så går vi vidare”, finns även berättelser från bland andra Aftonbladet-kolumnisten Linnéa Claesson och Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.

”Jag känner ingen kvinna som inte blivit utsatt för någon form av sexuellt våld. Om inte det räcker för att du som man ska känna att det är dags att börja engagera dig för kvinnors rättigheter så vet jag inte vad som ska till”, skriver Linnéa Claesson.

”MeToo – så går vi vidare” avslutas med en rad råd till personer som utsatts för – eller blivit vittnen till – sexuella övergrepp.

– Vi vill fånga fenomenet som inte bara är ännu ett tomtebloss på sociala medier. Vi samlar bara en bråkdel av de miljoner röster som bidragit med egna vittnesmål och erfarenheter. Och vi tar ett steg vidare. Vi lyfter blicken och ber alla om konkreta tips, råd och verktyg för en bestående förändring, säger huvudredaktören Alexandra Pascalidou i en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM