Han är regeringens värste börskung

Publicerad 2013-01-02

Han är okänd för många - men är regeringens största börshaj.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har värdepapper för nästan 6,2 miljoner kronor.

Aftonbladet har granskat ministrarnas aktie- och fondportföljer.

Alla svenska statsråd måste uppge vilka värdepapper de äger. Aftonbladet har granskat hela regeringens innehav. Den visar att högsta chefen, statsminister Fredrik Reinfeldt (M), bara har drygt 20 000 kronor i värdepapper. Men flera av hans underordnade har plöjt in miljoner i aktier och fonder.

Gått om Bildt

Den som har den mest värdefulla aktieportföljen är en doldis - landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Smålänningen har värdepapper värda nästan 6,2 miljoner kronor. Det innebär att han gått om utrikesminister Carl Bildt (M) som den ministern med störst förmögenhet i värdepapper.

Erlandssons innehav består till stor del av aktier, framför allt i klassiska svenska företag som till exempel Alfa Laval och Kinnevik. Men det senaste året har affärerna inte genererat någon vinst för C-ministern - tvärtom. Trots att han ökat sitt innehav har det totala värdet av aktierna och fonderna minskat med nästan 400 000 kronor.

Investerat i gruvaktier

Värdet på Carl Bildts aktier, fonder och obligationer har minskat med nästan 25 procent, cirka 1,8 miljoner kronor. Till stor del beror minskningen på att Bildt har sålt fonder för nästan 1,5 miljoner kronor. Av dessa har han bara återinvesterat en halv miljon.

Förutom de två storspelarna har även migrationsminister Tobias Billström (M) lagt ner en hel del pengar i värdepapper. Värdet av hans innehav har ökat med över 50 procent under den undersökta perioden, till drygt 525 000 kronor. Billström har bland annat investerat rejält i gruvaktier.

Sålde efter Lundin-affären

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) har däremot haft ett tufft börsår. Hennes tillgångar i värdepapper har minskat med nästan 50 procent, från knappt en och en halv miljon till knappt 800 000 kronor. Den huvudsakliga förklaringen är att kulturminister sålt fonder och aktier för nästan drygt en halv miljon kronor.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) står i dag helt utan värdepapper. Hon sålde alla sina fonder tidigare i år efter Aftonbladet avslöjat att flera svenska ministrar via sina fonder hade aktier i kontroversiella Lundin Petroleum.

De flesta ministrarna har gjort små förluster det senare året. Det rimmar inte helt med börsutvecklingen i Sverige, som trots det skakiga läget i Europa, varit relativt god.