Regalierna ska undersökas tekniskt

TT

Publicerad 2019-02-06

Är det verkligen rätt föremål? Polisen kan säga säkert först då de undersökts tekniskt. Arkivbild.

Fyndet av de kungliga regalierna, som gjordes ovanpå en soptunna i Åkersberga natten till i går, ska nu skickas för omfattande teknisk undersökning.

Innan dess går det inte att med 100 procents säkerhet bekräfta att det är de stulna kungaregalierna som hittats, enligt polisen.

Ännu kan polisen inte bekräfta att det är de stulna regalierna från domkyrkan i Strängnäs som återfunnits. Men under tisdagen uppgav Åklagarmyndigheten att det var sannolikt – 99 procents säkerhet.

Innan den definitiva bekräftelsen kan göras ska föremålen undersökas av Nationellt forensiskt center, NFC, i Linköping, enligt polisen.

Paus i rätten

Polisen är nu mycket förtegen kring fyndet och föremålen, och vill inte säga något innan man kommit längre i utredningen. Förundersökningen kring stölden har återupptagits, och rättegången mot den 22-årige man som står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol, har pausats.

22-åringen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt vid stölden.

Regalierna är mycket värdefulla och kulturhistoriskt viktiga. Det rör sig om Karl IX:s och drottning Kristinas begravningsregalier från 1600-talet – kronor, äpplen och spiror – som förvarats i en monter i Strängnäs domkyrka.

Värda miljoner

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan, men polisen vill inte säga något om några skador, eller om de hittade kronorna och fynden i domkyrkan hör ihop.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.