Läkemedelsexperter varnar för ny sekretesslag

Klas Widestrand/TT

Publicerad 2019-01-29

En ny tolkning av sekretesslagen innebär att Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten inte längre anser sig kunna lämna ut försäljningsuppgifter om enskilda läkemedel. Arkivbild.

Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten anser sig inte längre ha möjlighet att lämna ut statistik om försäljningen av enskilda läkemedel efter en kammarrättsdom i somras.

Beslutet kan få stora konsekvenser, varnar sakkunniga.

Domen innebär att de två myndigheterna nu gör en striktare tolkning av sekretesslagstiftningen, rapporterar Dagens Medicin.

– Vi gör delvis en annan bedömning nu än tidigare av vad för sorts uppgifter vi kan lämna ut med förbehåll, säger Erik Janzon, rättschef på E-hälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

Enligt sakkunniga personer på området kan effekterna av besluten få mycket konsekvenser.

– Detta är i grunden en katastrof om man vill jobba seriöst med deskriptiv läkemedelsstatistik. Till exempel kommer det bli svårt att följa försäljningen av nya läkemedel eller validera den statistik som lämnas ut, säger läkaren Mikael Hoffmann, ordförande i Läkaresällskapets råd för läkemedelsfrågor, till Dagens Medicin.

Både Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten har varit i kontakt med Socialdepartementet för att diskutera de potentiella effekterna av de nya lagtolkningarna.