Light-läsk kan öka risken för stroke

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-02-17

Läsk med artificiella sötningsmedel kan öka risken för stroke. Arkivbild.

Äldre kvinnor som dricker mycket sockerfri läsk bör kanske hålla nere sin konsumtion. Risken för stroke ser nämligen ut att öka, varnar forskare.

I syfte att hålla nere både vikten och sockerintaget dricker många så kallad light-läsk i stället. På senare år har försäljningen ökat kraftigt. Men dessa drycker, som innehåller artificiella sötningsmedel i stället för socker, ser ut att öka risken för andra sjukdomar, som stroke.

Det varnar amerikanska forskare för efter att ha analyserat utfallet för drygt 81 000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år och som deltog i studien Women´s Health Initiative. Kvinnorna rekryterades mellan åren 1993 och 1998 och tre år in i studien fick de bland annat svara på frågor om – och i så fall hur mycket – så kallad light-läsk de hade konsumerat de senaste tre månaderna.

Inte ofarliga

Kvinnorna följdes i genomsnitt i tolv år och analysen, som nu presenteras i tidskriften Stroke, visar att det finns ett tydligt samband mellan mängden light-läsk och risken att drabbas av stroke, och då framför allt när en blodpropp täpper till ett av de blodkärl som förser hjärnan med blod, det vill säga en hjärninfarkt eller ischemisk stroke.

"Vår forskning och andra observationsstudier visar att artificiellt sötade drycker kanske inte är ofarliga och att en hög konsumtion är associerad med en högre risk för stroke", säger en av forskarna bakom studien, Yasmin Mossavar-Rahmini vid the Albert Einstein College of Medicine i USA, i ett pressmeddelande.

"Oroväckande"

Det visade sig nämligen att de kvinnor som drack två eller fler burkar läsk om dagen hade en 23 procent högre risk att drabbas av en stroke under uppföljningstiden, jämfört med kvinnor som bara drack en burk i veckan eller ännu mindre. Risken för hjärtsjukdom var 29 procent högre, medan den för hjärninfarkt var förhöjd med 31 procent.

Eftersom den aktuella studien endast var en så kallad observationsstudie kan forskarna inte uttala sig om ett eventuellt orsakssamband, det vill säga om det verkligen var läsken som orsakade riskökningen eller om det var något annat. Men sambandet som sådant är oroväckande nog, menar de.

"Vi vet inte vilken typ av läsk som kvinnorna drack, så vi vet inte vilka sötningsmedel som kan tänkas vara skadligare än andra", säger Yasmin Mossavar-Rahmini.