Trump utlyser nationellt nödläge

avOskar Forsberg

WASHINGTON DC. President Donald Trump utlyser nationellt nödläge vid gränsen mot Mexiko.

Han kommer också skriva på det förslag som kongressen kommit överens om för att undvika en ny stängning.

Det meddelade Vita huset alldeles nyss.

Mitch McConnell, republikanernas ledare och talesperson i senaten, uppgav under torsdagen att Donald Trump kommer att skriva på det förslag som Demokraterna och Republikanerna kommit fram till i veckan rörande inrikes säkerhet.

Enligt förslaget, som Aftonbladet tidigare rapporterat om, får Trump drygt 1,3 miljarder dollar till sin mur mot Mexiko.

Sent under torsdagen, lokal tid, röstade representanthuset för att godkänna budgetförslaget. Nu har förslaget skickas vidare till Donald Trump. Presidenten förväntas skriva under förslaget under fredagen, uppger Vita huset.

Nationellt nödläge

McConnell uppgav samtidigt att presidenten i samband med att han skriver på förslaget också kommer att utlysa nationellt nödläge vid den södra gränsen.

Och vid 21.40 svensk tid kom beskedet från Vita huset - Trump utlyser nationellt nödläge.

Det möjliggör för honom att finansiera muren själv.

Åtgärden är extremt ovanlig, enligt juristen Andrew Boyle vid ”Brennan Center for Justice”.

Boyle säger till nyhetsbyrån AP att flera andra presidenter använt sig av åtgärden, men aldrig för att finansiera infrastruktur och andra inrikes projekt som kongressen röstat mot.

”Extremt ovanligt”

Obama, Bush och Clinton använde sig av åtgärden när det dök upp saker utomlands.

– Det är extremt ovanligt att en president förklarar ett nationellt nödläge för att finansiera ett projekt inom landets gränser, framförallt ett som kongressen vägrat att betala för, säger Andrew Boyle till AP.

President Donald Trump har tidigare dragit sig för att använda sig av ett nationellt nödläge, bland annat av oro för vad en eventuell framtida president från Demokraterna skulle kunna använda det politiska verktyget till.

Demokraterna: ”En laglös handling”

Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, gjorde ett uttalande tillsammans med Chuck Schumer strax efter beskedet från Vita huset.

– Att utlysa ett nationellt nödläge skulle vara en laglös handling, ett grovt missbruk av presidentmakten och ett desperat försök att avleda alla från det faktum att president Trump bröt sitt löfte om att få Mexiko att betala för muren, sa de i uttalandet.

ARTIKELN HANDLAR OM