Tre kvinnor skjutna till döds i Finland

Publicerad 2016-12-04

Tre kvinnor har skjutits till döds utanför en restaurang i Finland, rapporterar finska Yle.

Kvinnorna ser ut att ha blivit slumpmässigt utvalda, enligt polisen.

– Folk är väldigt chockade, säger Yles producent Vesa Winberg till Aftonbladet.

En 23-årig man har gripits av polis.

Vid midnatt, natten till söndag, öppnade en ensam gärningsman eld utanför en restaurang i Imatra, i östra Finland. Enligt ögonvittnen ska den misstänkte ha kört fram till restaurangen med bil, klivit ur och öppnat eld.

Tre kvinnor träffades i skottlossningen.

– Skottdådet i Imatra är en mycket skakande händelse, säger stadsdirektören Pertti Lintunen till FNB.

Därefter satte sig den misstänkte i bilen för att invänta polisen.

Offren valdes slumpmässigt

Polisen bekräftar på morgonen att tre kvinnor har dött och att de skjutits med ett vapen av ”gevärsmodell”, skriver Yle. Kvinnorna ska ha skjutits i bland annat huvud och överkropp.

Offren ser ut att ha blivit slumpmässigt utvalda, enligt polisen.

– Enligt uppgifter förefaller det som om offren valdes ut slumpmässigt, säger kriminalinspektören Saku Tielinen till Ilta-Sanomat.

En misstänkt skytt kunde snabbt pekas ut av flera vittnen på platsen. Han, en 23-årig man från Imatra, stod bakom en personbil och kunde odramatiskt gripas av polis. Motivet är en så länge oklart, men mannen har tidigare begått våldsbrott.

Stadsborna får krishjälp

Vesa Winberg, svenska Yles producent, säger att han befann sig vägg i vägg med restaurangen och spelade med sitt band när hans fru kom fram och sa att det varit en skjutning precis utanför.

– Jag sprang ut när jag var klar och såg hur tekniker tog bilder på platsen. Jag har pratat med folk som säger att det ska vara en skjutning med hagelgevär, säger Winberg till Aftonbladet.

Vesa Winberg berättar att många av de som samlats på platsen är förtvivlade.

– Folk är väldigt chockade. De gråter och frågar sig hur något sådant här kan hända, säger Winberg.

Under morgonen har gågatan som ligger utanför restaurangen spärrats av, även själva restaurangen och en bar i närheten har stängts ned efter dådet. Dessutom har socialmyndigheten öppnat ett kriscentrum med stödpersonal från social- och hälsovården, kyrkan och den frivilliga räddningstjänsten i närheten av brottsplatsen.

Klockan 13, svensk tid, håller polisen en presskonferens för att berätta mer om händelsen.