Tvingas åka två mil för att få sin post

Publicerad 2016-10-02

Varje dag kör familjen Lisberger-Elfving 2,5 mil.

Uppdrag: att hämta sin post som Postnord vägrar att dela ut.

– Det är en skandal, säger Peter Lisberger.

Den 16 maj drog Postnord in postutdelningen i hyreshuset där familjen bor.

I snart 5 månader har Peter Lisberger, Emilie Elfving och Liam, 3, fått packa in sig i bilen och köra från hemmet i Surahammar till postkontoret i Hallstahammar.

– Det är en kostnad som heter duga, säger Peter Lisberger.

– Jag vågar inte låta bli att hämta posten varje dag eftersom jag får kallelser från Arbetsförmedlingen och det kan vara kort varsel till möten som jag måste vara med på, säger Emelie Elfving.

Postnord hävdar att brevinkasten i huset är för små och att fastighetsägaren måste byta ut dem eller sätta upp postboxar i entrén.

Egen postlåda

– Vi frågade om vi kunde sätta upp en egen postlåda utanför dörren för att få post men fick inget riktigt besked av Postnord, säger Peter Lisberger

Enligt fastighetsägaren Lars Golve finns det ingen grund för Postnords krav.

– Brevinkasten har god funktion. Både Bring och tidningsutdelarna kan leverera utan problem.

Runt om i landet ställer Postnord krav på fastighetsägare att byta ut sina brevinkast eller få postutdelningen indragen.

Arbetsmiljön

Erika Ahlqvist är chef för Postnords distribution och säger att det handlar om brevbärarnas arbetsmiljö.

– Det här är ett arbete som pågår i hela landet för att förbättra arbetsmiljön.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som fattar beslut om att stänga arbetsplatser av hälsoskäl. Hur har de varit inkopplade i arbetet?

– Nej, vi har inte behövt koppla in dem men vi följer deras standard.

Arbetsmiljöverket säger att de inte har några synpunkter alls på brevinkast förutom en rekommendation att de ska vara placerade över knähöjd och under axelhöjd.

– När vi uppmärksammar dålig arbetsmiljö så gör vi riskbedömningar och mätningar av bland annat brevinkast och belysning. Vi försöker komma överens med fastighetsägaren men går det inte måste vi sluta dela ut post.

Utpressning

Hos branschorganisationen Fastighetsägarna är man djupt bekymrade över vad man uppfattar som ren utpressning från Postnords sida.

– Det är helt godtyckliga beslut från Postnords sida. De hänvisar till SIS-standarder som varken är juridiskt bindande eller gäller retroaktivt, säger Marie Öhrström, chefsjurist.

Enligt henne har fastighetsägare självklart ett ansvar att ingen skadar sig på grund av själva byggnaden.

– Men vi har inget arbetsgivaransvar gentemot Postnords personal. Det här handlar om att företaget vill effektivisera sin verksamhet. Fastighetsägare ska inte ta den kostnaden i Postnords ställe.

Har ni klagat hos Post- och telestyrelsen?

– Om. Men det tycks som PTS har krokat arm med Postnord och lämnar bostadsrättsföreninger och fastighetsägare helt rättslösa.

Här är fler drabbade

Många läsare mejlar Aftonbladet och berättar hur Postnord agerar där de bor.

Samtliga tre fall här har begärt att vara anonyma.

”Jag bor i ett sekelskifteshus som är K-märkt. Vi får helt enkelt inte byta dörrar. Postboxar får inte plats i entrén och Postnord har föreslagit att vi ska placera dem i källaren. Det kan väl inte vara en bra arbetsmiljö? Och vi tänker att om några år upptäcker Postnord och kräver ny belysning och ny trappa och allt möjligt.”

Kvinna, Stockholm

”Vi fick postboxar i vårt hus och fast de är enormt stora får jag avier om att hämta småpaket som gott och väl hade fått plats i boxen. För oss blev det bara sämre med trångt i entrén.”

Kvinna

”Jag bor i en bostadsrättsförening i Lund där Postnord gjorde verklighet av hotet att sluta dela ut post. Anledningen var att brevinkasten är några millimeter - inte centimeter - för korta. Postnord sa att deras skyddsombud stoppat jobbet.”

Man, Lund

Frågor till ansvarig minister

Peter Eriksson (MP).

Aftonbladet har sökt bostadsminister Peter Eriksson för kommentarer om Postnords indragna postutdelning.

Det här är frågorna vi vill ställa:

Postnord hänvisar till Post-och telestyrelsens allmänna råd för postutdelning och hävdar sin rätt att låta bli att dela ut post om brevinkastens mått inte stämmer. År 2008 beslutade dåvarande regeringen att allmänna råd inte kan stå över svensk lag, här Postlagen. Har nuvarande regering en annan åsikt?

I trafikutskottets betänkande 2013/14 TU:3 står det att postoperatörerna och fastighetsägarna själva ska komma överens om postboxar. Frågan ska  inte regleras genom statligt ingripande. För bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare framstår det dock precis så när ett statligt företag tvingar fram postboxar med hot om stoppad postutdelning och backas upp av den statliga tillsynsmyndigheten. Hur ser du på det?