Flyktingar protesterade mot tuffare asylregler

Uppdaterad 2016-07-05 | Publicerad 2016-06-20

Under dagens riksdagsdebatt satt ett 30-tal asylsökande på åhörarplats för att visa upp sitt missnöje mot den tillfälliga asyllagen som väntas röstas igenom i morgon.

– Lagen är alldeles för tuff, speciellt för dem som kommit utan sin familj, säger Husain Ali Ahmad från Syrien.

De nya tillfälliga asylreglerna – tanken är att de ska gälla i tre år – innebär bland annat att det blir svårare att få permanent uppehållstillstånd och den innebär begränsningar i anhöriginvandringen.

Regeringen tog i slutet av april beslut om den nya lagen som i dag debatterades i riksdagen, inför morgondagens röstning.

”Detta är inte vårt beslut”

På plats i riksdagshuset fanns representanter från organisationen Refugees Welcome Stockholm tillsammans med ett 30-tal asylsökande. En av dem var Husain Ali Ahmad från Syrien som tillsammans med sin fru och sin 2,5-årige son sökte asyl i Sverige i mars i år.

– Vi är här i dag för att säga att ”tänk på oss och våra familjer”. Detta är inte vårt beslut. Vårt land är i krig och vi blev tvungna att fly. Vi har inte valt Sverige eller Europa generellt. Vi letar bara efter en plats som är trygg. Vi kan inte åka tillbaka, kriget har förstört mitt land. Det finns inget att komma tillbaka till.

Enligt Husain är lagförslaget alldeles för hårt och riskerar att få förödande konsekvenser.

– Lagen är för tuff för alla oss som kom hit efter den 24 november, speciellt för dem som kom utan sin familj. Vi kommer bara att få 13 månaders uppehållstillstånd vilket är för kort tid för att kunna integreras, få ett jobb och lära oss språket i Sverige.

”Det känns jättetråkigt”

Husain säger också att de långa handläggningstiderna gör att asylprocessen just nu går väldigt långsamt, vilket också är ett hinder.

– Att få ett uppehållstillstånd, en bostad, lära sig språket och få ett jobb tar i bästa fall 8–9 månader. Men vilken arbetsgivare vill sedan anställa någon som bara får stanna i 3 månader till?

Osäkerheten kring om familjen får stanna eller inte påverkar motivationen, säger Husain.

– Om jag ta mig igenom alla dessa steg och lära mig svenska på sex månader är jag en superhjälte. Men även om jag gör allt det så kommer de ändå kunna säga att jag måste lämna landet några månader senare. Det känns jättetråkigt.

Vad vill du säga till regeringen?

– Att vi behöver mer tid. 13 månader är för lite för att integreras, vilket politikerna vill. Vi kom inte hit på semester, vi flydde från kriget. Vi kan inte åka tillbaka och vi kan inte lämna våra familjer där. Vad ska vi göra?

Lukas Sköld från Refugees Welcome Stockholm som också är på plats hoppas att de asylsökandes närvaro kommer att kunna tillföra verkliga ansikten åt debatten.

– Vi vill visa politikerna att de som det talas om inte bara är flyktingar utan människor som sitter här på åhörarläktaren i dag. Det är de som inte ska få träffa sin familj och genomgå ett helvete med olika prövningar.

– De personliga konsekvenserna för de här människorna är ofattbara. Att ständigt behöva leva i ovisshet och oroa sig om du får stanna här gör det jättesvårt att bli en del i samhället.

Vad hoppas du att er närvaro här kan bidra med?

– Att de röstar nej till lagförslaget i morgon eftersom det kommer att ställa till jättemycket problem och innebär stor rättsosäkerhet.

Vad tror du utfallet blir?

– Jag tror att politikerna kommer rösta ja, men det gör inte vår kamp mindre viktig. Den blir snarare mer viktig. Vi måste kämpa för asylrätt, det är en mänsklig rättighet och väldigt viktigt. 

Redan innan den nya asyllagen trädde i kraft hade antalet som söker asyl i Sverige minskat kraftigt.

2015 sökte 162 000 människor asyl i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Härifrån kommer flyktingarna – och så många får stanna i Sverige