Skyttedal och Lega KD:s toppnamn i EU-valet

TT

Publicerad 2018-11-16

Två kommunpolitiker blir Kristdemokraternas toppnamn i valet till Europaparlamentet i vår. Listan toppas av Sara Skyttedal och David Lega, kommunalråd i Linköping respektive Göteborg.

Kristdemokraterna presenterade på fredagen Sara Skyttedal och David Lega som partiets toppduo i valet till Europaparlamentet den 26 maj nästa år.

Vid en presskonferens förklarade partiledaren Ebba Busch Thor att Kristdemokraterna ökar ambitionerna inför valet.

– Vi satsar på att gå från vårt enda mandat i Europaparlamentet till två mandat, säger Ebba Busch Thor på en presskonferens som Expressen-TV sände.

Sara Skyttedal, 32 år, är sedan höstens val partiets förste ersättare i Europaparlamentet och hon är medförfattare till KD:s nuvarande och kommande Europapolitiska program. Sedan 2016 är Skyttedal kommunalråd i Linköping.

– Jag är oerhört tacksam för förtroendet. Jag tror att Kristdemokraterna kan komma att spela en ännu större roll i Europasamarbetet och jag vill vara med och omsätta de erfarenheter jag fått och göra skillnad, säger Sara Skyttedal.

Nummer två på listan, David Lega, född 1973, är sedan 2011 kommunalråd i Göteborg. Han är kanske mest känd för allmänheten som simmare i världseliten med bland annat tre VM-guld och två världsrekord vid Paralympics i Atlanta 1996.

– Jag är givetvis stolt och glad av att få lov att vara nominerad som Kristdemokraternas toppkandidat, säger han.

Valberedningen har plockat fram totalt 44 förslag på kandidater till Europaparlamentet.

Slutgiltigt beslut kring listan till Europavalet kommer att fastställas av Kristdemokraternas partifullmäktige, som också kommer att anta det Europapolitiska programmet.

Följ ämnen i artikeln