Fick in 1,6 miljoner till Linnea – på ett dygn

Uppdaterad 2017-02-23 | Publicerad 2017-02-22

Femåriga Linnea har en svår form av hjärntumör. För att ha råd med behandling utomlands, skapade föräldrarna en insamling. Och nu, över ett dygn senare, har allmänheten skänkt 1,6 miljoner kronor.

I höstas blev Linnea, 5, sjuk i hjärntumör. Hon opererades och man trodde att det värsta var över. Men efter nyår kom hjärntumören tillbaka. Denna gång informerade läkarna föräldrarna Kristoffer och Giedre Nordström hon har en svår form av tumör.

– Läkarna sa i princip att det inte finns några chanser till överlevnad, har Kristoffer berättat för Aftonbladet.

Hjärntumören sitter i hjärnstammen, vilket är ett av de mest kritiska områdena. Därför går det inte in i den kirurgiskt. Den går att strålbehandla, men då handlar det om att vinna månader.

Med detta i vetskap har föräldrarna letat efter forskning på området och efter andra behandlingar som inte är etablerade inom svenska vården. Med hjälp av barnonkologer i Lund har de hittat en behandlingsmetod i England – som innebär att tumören behandlas via katetrar som man opererar in i tumören.

– Vi hoppas att det här ska ge oss tillräckligt med mer tid så att forskningen kan gå framåt – och att vi någon dag kan bota Linnea från det här hemska.

”Vi är hoppfulla”

Själva operationen kommer att kosta minst 750 000, därefter kostar behandlingarna, då medicin ges, ungefär 72 500 per tillfälle – en summa de inte kan stå för själva. Därför skapade de en insamling på måndagskvällen, en insamling som har engagerat tusentals. Nu har de fått ihop 1,6 miljoner kronor.

– Vi är helt överväldigade av gensvaret. Det här innebär att vi kan bekosta behandlingen i England, säger Kristoffer.

När det kommer ske vet han inte exakt. Just nu genomgår Linnea strålbehandling. Dessutom måste de skicka röntgenbilder till läkarna i England så att de kan lägga upp en plan.

– Jag och min fru är oerhört tacksamma över alla som ställt upp och hjälpt till i den här situationen. Det här hjälper oss tillsvidare. Nu behöver vi inte fundera på hur vi ska få det att gå ekonomiskt. Vi är hoppfulla.

Här kan du läsa mer om insamlingen.

Följ ämnen i artikeln