Amfetaminfabriker ny inkomstkälla för gängen

Polisens analytiker: ”Indikator på att gängbrottsligheten växer”

Publicerad 2023-01-21

Ett stall utanför Sölvesborg misstänks ha inrymt en knarkfabrik - där flera hundra kilo amfetamin kunde framställas.

Trenden pekar på att den inhemska drogtillverkningen bara ökar.

– De kriminella har hittat vägar att göra det på ett ganska enkelt sätt, säger Stewe Alm, strategisk analytiker vid NOA.

Förra året fick polisen upp ögonen för en amfetaminfabrik som byggts upp inne i ett gammalt stall utanför Sölvesborg.

Med hjälp av spaning och tillgång till krypterade telefoner bedöms tillverkningen ha uppgått till över 200 kilo, narkotika som i missbrukarledet värt uppåt flera tiotals miljoner kronor.

Sammanlagt 15 personer blev åtalade och rättegången som nyligen inleddes i Malmö väntas pågå en bra bit in på vårkanten, kanske uppåt 60 förhandlingsdagar.

Ligan, som haft sin bas i Kristianstad, har använt sig av halvfabrikat, amfetaminolja, i sin storskaliga verksamhet. Och den oljan bedöms lättare att smuggla in i Sverige än pulver.

”Vinsten blir större”

– Man kan gömma det i alla möjliga typer av kommersiella produkter, kemisktekniska produkter, i emballage som till synes ser helt harmlösa ut, säger Stewe Alm vid Polisens nationella, operativa avdelning. NOA.

Genom relativt enkla kemiska processer framställs sedan ”missbruksbart” amfetamin i pulverform. Och genom att framställa själv kan antalet mellanhänder minskas och vinsten ökas.

Stewe Alm uppger att polisen får allt fler ärenden som gäller amfetaminfabriker, och att detta är kopplat till de kriminella gängen.

– Det har breddat marknaden och möjligheten av att distribuera ut färdig produkt ute i landet.

”Kopplat till gängkriminaliteten”

Polisen ser den den ökande, inhemska tillverkningen som en indikator på att den organiserade brottsligheten växer.

Den stora risken är att narkotika blir lättare tillgänglig, som i sin tur för med sig ytterligare en mängd risker. Det är en utveckling som polisen följer noga och försöker stävja.

Stewe Alm vid Noa säger att det därför kan behövas nya metoder för att bland annat upptäcka insmugglingen, i samarbete med tullen.

Grannar reagerade på att det plötsligt stod dyra bilar utanför stallet som stått tomt en tid.

”Kontroller ett måste”

En pensionerad lantbrukare som bor i närheten av ”knarkstallet” skräms av att kriminaliteten kryper närmare.

Han vill inte framträda med namn men pekar på farorna med slopade gränskontroller som kom med EU-medlemskapet - och bygget av Öresundsbron.

– Det kan du skriva i tidningen, att utöka tullverksamheten är ett måste! Gör vi inte det kommer vi aldrig lösa någonting. Så är det bara.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser den storskaliga amfetamintillverkning som blivit en ny inkomstkälla för de kriminella gängen.

Spanarna lade märke till hur lådor och dunkar hanterades vid en lokal i Kristianstad.

Följ ämnen i artikeln