Myggorna invaderar – då kan det vara över

Publicerad 2023-09-06

Myggen sprider sig över hela landet – på jakt efter ett ”blodmål”.

Nu behövs det regn och blåst för att stoppa dem.

Men det kan vi glömma.

Aftonbladets läsare har skickat in tips om aggressiva myggor över stora delar av landet. Den bilden bekräftas av Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi har fått in rapporter från Värmland, Närke, Västmanland, Uppland och Sörmland. I Skåne verkar det vara en hel del på vissa platser och uppe i Norrland. I Västergötland på sina ställen verkar det också vara mycket. Så det verkar vara över stora delar av landet faktiskt.

Översvämningar

Det är sommarens trista väder som varit manna från himlen för myggen. Regnet har lett till höga grundvattennivåer, så när stormen Hans drog in blev det fullt med pölar i skogarna och översvämmade vattendrag. Marken kunde inte ta emot mer vatten.

– Översvämningsmyggen som kommer nu är förberedda på detta. Mikrofloran är lite annorlunda på de platser som brukar översvämmas. Det kan honorna lukta sig till. Då lägger de sina ägg i marken och där kan de ligga i upp till fem år och vänta på översvämningar.

Behöver ”blodmål”

Men innan de kan lägga sina ägg behöver de para sig och suga blod.

– Honorna behöver proteiner i blodet för att äggen ska mogna. Annars äter de nektar precis som mygghanarna. Men nu behöver de ett blodmål. Efter det åker de iväg och sätter sig någonstans i upp till en vecka för att smälta blodet. Sen lägger de äggen i någon fördjupning i marken där det brukar stå vatten. Sen är de redo att suga blod igen.

Hoppas på blåst och regn

Ironiskt nog behövs det mer regn för att myggorna ska försvinna den här gången. Eller en riktig köldknäpp med minusgrader.

– Blir det regnigt och hård blåst så är de inte ute och flyger. Varar det ett tag så dör de av svält. Sen kan de dö direkt också om det blir minusgrader. Men jag tror att det är mer sannolikt med regn och blåst än frostnätter i september. Annars dör de av ålderdom om ett par tre veckor.

Sol och vindstilla

Men vädergudarna är med myggen den här gången.

– Regn och rusk det blir det inte. Kommande dagarna och över helgen så blir det sommarvärme och vindstilla i hela landet, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se.

Eventuellt kan det komma in ostadigt väder första i mitten på nästa vecka, men så långt fram i tiden är prognosen osäker.

– Det är väldigt lugnt. Klart, soligt och vindstilla. Det känns som att myggen kommer ha det bra den här veckan. Ska man ut och plocka svamp ska man nog ha med myggmedel.

Lär bli värre

Mygginvasioner liknande den i år kommer vi få vänja oss vid. Dessutom kan de dyka upp på nya platser framöver, säger Anders Lindström.

– Problemet är att de kan flyga ganska långt. Nu kan de ha hittat ställen som de inte varit på tidigare. Så platser som översvämmas, men där man inte haft myggproblem tidigare kan få problem nu.

Hur är det hos dig? Chatta om mygginvasionen!

  • Alexander Bönke
    6 sept 2023

    Där stänger vi chatten för den här gången. Lycka till där ute i landet och slå ihjäl så många mygg ni kan!

  • 6 sept 2023

    I Björklinge strax norr om Uppsala kan vi knappt gå och hämta posten eller slänga soporna utan att bli attackerade

    thisner
  • 6 sept 2023

    Ett bra myggmedel är, och jag är allvarlig, Body Misten vid namn Mehr från Rituals!

    Helene
  • 6 sept 2023

    Kan tipsa om mosguitoguard om du inte tycker vanligt myggmedel fungerar

    Luktar gott, kan tas i ansiktet och kan användas av gravida och barn från tre år

    Lite dyrare men väl värt då det fungerar

    Petra
  • 6 sept 2023

    Arne Jansson: Smidge finns i olika butiker. Men bra pris och fraktfritt är på Apotea.se (obs: Ej reklam, vill bara hjälpa). 🙂

    Patrik Jönsson

Följ ämnen i artikeln