Över 50 länder möts för samtal om Gaza

TT-AFP

Publicerad 2023-11-09

Över 50 länder möttes på torsdagen för att diskutera stödet till civila i Gazaremsan. Bland annat diskuterades om en humanitär korridor kan öppnas havsvägen.

Deltagarna hade blixtinkallats till konferensen som hölls i Frankrikes huvudstad Paris. Under mötet, där även icke-statliga organisationer medverkade, diskuterades tillvägagångssätt för att bistå civila i Gazaremsan med hjälp.

– Det handlar inte bara om att ta fram hjälp, utan den måste komma fram också, säger biståndsminister Johan Forssell (M) som representerade Sverige.

Fler införselvägar

Mer än 1,5 miljoner människor, eller omkring 70 procent av Gazas befolkning, bedöms ha flytt sina hem och behovet av mat, vatten, mediciner och bränsle till hjälpbehövande är stort.

Vikten av fler införselvägar till civilbefolkningen i Gaza lyftes.

– Jag tryckte även på att se till att hjälpen vi nu mobiliserar verkligen når fram till människor i Gaza och inte beslagtas av Hamas, säger Forssell.

En humanitär korridor till havs diskuterades, liksom ett flytande fältsjukhus. Konferensen fattade dock inga beslut.

Det ligger ytterst i framför allt Israels och Egyptens händer, konstaterade Forssell.

– Men det var tydligt att det finns en internationell önskan om att hitta fler vägar in.

Israel inte med

Bland länderna som deltog återfanns flera EU-länder, USA och regionala stormakter som Jordanien och Egypten. Även palestiniernas premiärminister var med. Däremot saknades israeliska representanter.

Sverige beslutade nyligen om ett extra humanitärt stödpaket till Gaza på 150 miljoner kronor.

– Vi är redo att agera ytterligare. Sedan har vi ju gett ett väldigt kraftfullt stöd, vi är en av de absolut största givarna, säger Forssell.

Även biståndsmyndigheten Sida meddelade på onsdagen att man ger ytterligare 60,8 miljoner kronor i humanitärt stöd till den utsatta civilbefolkningen i de palestinska områdena – ett komplement till regeringens stödpaket.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade länder att ”arbeta mot ett eldupphör” i Gazakriget.

– På kort sikt måste vi arbeta för att skydda civila. För att göra det behöver vi en humanitär paus mycket snabbt och vi måste arbeta mot ett eldupphör, sade han i inledningen av mötet.

Följ ämnen i artikeln