Flera döda i masskjutning i Hamburg

Uppdaterad 2023-03-10 | Publicerad 2023-03-09

Flera personer har dött efter en masskjutning i Hamburg under torsdagskvällen.

En av de döda ska vara ett ofött barn och flera personer ska vara allvarligt skadade.

Dådet skedde i Jehovas vittnens samlingslokal.

En masskjutning inträffade under torsdagskvällen i stadsdelen Alsterdorf i norra Hamburg. Larmet om skjutningen kom vid 21-tiden. En 35-årig man sköt ihjäl sju personer, och tog sedan sitt eget liv. Åtta personer ska även vara allvarligt skadade.

Skjutningen ägde rum i Rikets sal – Jehovas vittnens samlingslokal. Der Spiegel uppger att 50 deltagare ska ha varit på plats för en gudstjänst när dådet ägde rum. En stor insats med avspärrningar pågick i området med polis, räddningstjänst och akutläkare.

Gärningsmannan har tidigare varit medlem i Jehovas vittnen enligt TT. Han ska ha lämnat församlingen eller tvingats lämna den för ett och ett halvt år sedan då det ska ha funnits någon osämja mellan honom och församlingen, enligt polisen.

I en video filmad av ett ögonvittne syns hur gärningsmannen skjuter in i lokalen, genom ett fönster på nedervåningen. Lite senare hörs även skott inifrån byggnaden.

Enligt flera medier skickades säkerhetsmeddelande om ”extrem fara” ut i området. Boende uppmanades att ”ta skydd i en byggnad omedelbart” och inte lämna sina hem.

Hittades på övervåningen

Efter att poliserna anlänt till brottsplatsen hördes ytterligare ett skott, säger en talesperson hos polisen till Focus Online. En livlös person hittades senare på övervåningen i byggnaden.

Den lokala senatorn Andy Grote (SPD) kommenterade händelsen på en pressträff vid lunchtid, rapporterar TT.

– Den 35-årige mannen sköt ihjäl sju personer och tog sedan sitt liv, säger Grote på pressträffen.

Han beskrev även händelsen som ett vansinnesdåd.

– Det här är det värsta brottet i vår närtida historia, säger Grote.

Tysk polis skrev även på Twitter att de tror att gärningsmannen agerat ensam och att insatsen på plats gradvis har börjat avvecklas.

Oklart motiv

Motivet bakom dådet är fortfarande oklart, men polisen misstänker att det inte rör sig om ett terrorbrott. Hamburgs borgmästare Peter Tschentscher meddelade att polisen arbetar intensivt för att få klarhet i händelsen.

Borgmästaren skickade också sina kondoleanser till de drabbade via Twitter.

”Rapporterna från Alsterdorf/Groß Borstel är chockerande. Mina djupaste kondoleanser till offrens familjer”.

Den tyska polisen ska ha fått in ett anonymt tips om den misstänkta skytten i Hamburg, rapporterar Reuters. Polisen ska ha följt upp tipset och gjort ett besök hos mannen förra månaden. Men enligt polischef Ralf Martin Meyer fanns det ingen rättslig grund för att ta ifrån honom hans vapen.

Följ ämnen i artikeln