Irans hot till Israel via FN: Hotar att ingripa

Publicerad 2023-10-15

Iran hotar att ingripa om Israel fullföljer en markoffensiv i Gaza.

Det beskedet lämnade landets utrikesminister till FN på lördagen.

– Det är ett ovanligt hot. Iran och Hizbollah brukar hota Israel men inte på det här sättet, säger Mellanöstern-kännaren Anders Persson.

Följ ämnen
Israel

Den amerikanska nyhetssajten Axios avslöjade på lördagskvällen att Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian träffat FN:s Mellanöstern-sändebud Tor Wennesland.

Mötet ägde rum i Libanons huvudstad Beirut på lördagen, uppger Axios med hänvisning till två diplomatkällor. Enligt tidningen uppmanade Tor Wennesland Iran att förhindra att konflikten sprider sig utanför Israel och Gaza.

Han fick då svaret att Iran ”vill undvika ett regionalt krig” och vill hjälpa till att ”frige civila som hålls som gisslan av Hamas i Gaza”.

Men utrikesministern sa också att Iran har sina ”röda linjer” och pekade särskilt ut ett scenario där Israel fullföljer sitt löfte om en markoffensiv i Gaza. Då ”tvingas Iran att svara”, sa Amir-Abdollahian enligt Axios.

Träffade även Hizbollah-ledaren

Efter mötet ringde norrmannen Tor Wennesland upp Israels nationella säkerhetsrådgivare Tzachi Hanegbi och andra officiella företrädare för att förmedla Irans meddelande, uppger Axios källor.

Tidigare under lördagen träffade Irans utrikesminister den Iran-stödda milisen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i Beirut. Efteråt hotade han Israel i ett uttalande till närvarande journalister:

– Jag känner till de scenarier Hizbollah har på plats. Varje steg motståndsrörelsen (Hizbollah) tar kommer att orsaka en stor jordbävning för sionisterna, sa han enligt Politico.

Israeliska soldater höll till i södra Israel under lördagen.

Experten: Ovanligt

Mellanöstern-experten Anders Persson, universitetslektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, bedömer Axios uppgifter som mycket trovärdiga:

– Artikeln är skriven av Barak Ravid som har väldigt goda källor. Han är en telegrambyrå i en enda person och Israels bästa journalist.

Enligt Anders Persson är det ovanligt att Iran framför hot på det här officiella sättet via FN.

– Jag kan inte påminna mig om att det har hänt tidigare. Det är ett hot och ett ultimatum. Det ska bli intressant att se om de gör slag i saken nu när en markinvasion verkar nära i Gaza, säger han.

Anders Persson poängterar dock det han kallar en gyllene regel, inte minst när det gäller konflikten i Mellanöstern: Att döma de inblandade parterna efter vad de gör och inte vad de säger.

– Både Hizbollah och Iran har som strategi att ljuga och förleda. Är det tomma hot eller inte. Det vet vi inte. De brukar hota Israel, men inte på det här sättet. Det sticker ut och höjer insatserna.

Pekar ut nya möjliga fronter

Anders Persson säger att en markoffensiv I Gaza riskerar att öppna upp flera nya fronter i konflikten. Han pekar särskilt ut fem:

– Först: Hur reagerar de två miljoner araber och palestinier som lever i Israel med medborgarskap? Sedan har vi östra Jerusalem. Där har det varit lite oroligt senaste veckan, men mindre än man skulle kunna tro.

Anders Persson fortsätter med att nämna Västbanken.

– Där har det varit ganska oroligt efter Hamas attack. Senaste siffran jag sett är 56 döda.

Gränsen mot Libanon, där främst Hizbollah är positionerade, är en annan möjlig front, enligt Anders Persson:

– Där har det varit en hel del skjutande fram och tillbaka. Det hade i sig varit en jättenyhet under andra omständigheter.

– Ingen av sidorna verkar vilja ha en eskalering. Man kan tänka sig att Hizbollah och olika palestinska grupper som också finns där vill att Israel ska dra resurser från Gaza. En del bedömare menar att Hizbollahs plan är att få Israel att bränna ut sig på Hamas och sedan slå till.

”Söker medgivande från USA”

Anders Persson tar också upp Syrien som en potentiell front, men säger att det finns ännu fler:

– Vad händer exempelvis med fredsavtalen med Jordanien och Egypten om Israel går till attack i Gaza? Jag tror att Israel söker någon form av stöd eller medgivande från USA. En markinvasion är komplex.

Efter Hamas terrorangrepp i Israel har det funnits uppgifter, bland annat i Wall Street Journal, om att Iran var med i planeringen.

– Det har kommit uppgifter åt båda håll. USA gick ut och sa att det saknades bevis för Irans inblandning. Det finns ingen rykande pistol.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian.