70 ryska lokalpolitiker kräver Putins avgång

Uppdaterad 2022-09-19 | Publicerad 2022-09-18

70 ryska lokalpolitiker har skrivit under ett öppet brev där de kräver Putins avgång.

Lokalpolitikern Ksenia Thorström är en av dem som samlat in underskrifterna.

– Jag var så frustrerad att jag var tvungen att göra något, säger hon till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Kriget i Ukraina kostar mycket, både i människoliv och pengar. I Ryssland har missnöjet börjat pysa ordentligt den senaste tiden.

Nu har lokalpolitiker i olika ryska städer skrivit under ett öppet brev där de kräver Putins avgång, skriver CNN.

Hittills har brevet 70 signaturer, enligt Telegram-kanalen Populjarnaja politika. En av de som hjälpt till att samla in underskrifterna är lokalpolitikern Ksenia Thorström.

”Jag var så frustrerad att jag var tvungen att göra något”, säger lokalpolitikern Ksenia Thorström.

– Det är alltid bra att göra saker tillsammans. Dels är det mindre läskigt, dels blir det starkare, säger hon till Aftonbladet.

I brevet står:

”Vi, ryska lokalpolitiker, anser att president Vladimir Vladimirovitj Putins agerande skadar Rysslands och dess invånares framtid. Vi kräver att Vladimir Putin lämnar posten som Rysslands president.”

Avgångskraven kommer från politiker i bland annat Moskva, Sankt Petersburg, Samara, Velikij Novgorod, Voronezj och Tomsk.

Rysslands Vladimir Putin.

Ksenia Thorström är lokalpolitiker i Sankt Petersburg, och gift med en finländare. När Aftonbladet når henne är hon hos sin familj i Finland. Dit åkte hon en tid innan kriget bröt ut, och när det startade valde hon att inte återvända till Ryssland.

Hon känner sig frustrerad över kriget. Som lokalpolitiker i opposition har hon ingen reell makt:

– Jag kan inte ens göra något i mitt eget distrikt för vi är så pass förtryckta av Putins parti, säger hon.

Men genom det öppna brevet kände hon att hon kunde påverka. Och representera folket. Ett folk som är missnöjt, berättar hon.

”Vill de sätta mig i fängelse kan jag fly”

Brevet är också en solidaritetshandling gentemot de sju lokalpolitiker som tidigare har gått ut och anklagat Putin för förräderi. Fem av dem dömdes senare till böter på mellan 44 000 och 47 000 rubel för att ha ”väckt misstro mot armén”.

– Vi hade ingen stor plan, men vi ville visa att om regimen förtrycker politiker kommer det att komma fler politiker som protesterar.

Ryssland har infört censurlagar som gör det olagligt att tala om kriget på vissa sätt. Till exempel får man inte kalla kriget för ett krig utan måste säga ”specialoperation” och man får inte diskreditera de styrande.

För att så många som möjligt ändå skulle våga skriva under det öppna brevet höll de uttalandet kort, förklarar Ksenia Thorström. På så sätt skulle det bli svårare att hitta något att döma dem för.

– Formellt sett diskrediterar vi inte någon. Men alla förstår ju varför vi vill att han ska avgå och vad det är för skada vi pratar om. Man måste vara kreativ för att hitta sätt att protestera utan att bli anklagad för att bryta lagen.

Ändå är det givetvis inte ofarligt att begära sin presidents avgång i Putins Ryssland. Ksenia Thorström blev tillfrågad att vara projektets talesperson mycket för att hon befinner sig i Finland. Där kan hon prata mer frispråkigt, medan hennes kollegor som är kvar i Ryssland inte vill ta en sådan risk.

70 ryska lokalpolitiker har skrivit under ett öppet brev där de kräver Putins avgång.

– Jag kan fortfarande bli dömd för något. Men om de vill sätta mig i fängelse så har jag möjlighet att fly, säger Ksenia Thorström.

Trots det var hon lite rädd just när hon publicerat namninsamlingen i måndags.

– Det var den första dagen. Och natten. Då sov jag inte så bra. Men dagen efter var det redan bättre.

En revolution utan blod

Utöver de 70 signaturerna så har Ksenia Thorström och hennes kollegor fått meddelanden från flera privatpersoner som tackat dem. Enligt Ksenia Thorström är det många i Ryssland som är emot kriget och Putins regim, men som inte vågar säga det.

Får de personerna se att lokalpolitikerna – även om de, som hon säger, inte har någon makt – gör en sådan här sak, så kan det ingjuta hopp i människor, tror hon.

Men vad som försiggår i Putins huvud, och om han faktiskt kommer att avgå, det är omöjligt att veta. Enligt Ksenia Thorström vore det ett bra tillfälle för honom att sluta, och låta en efterträdare förhandla om fred med Zelenskyj.

– Att starta kriget var ett dumt beslut av Putin. Han kommer definitivt att förlora makten efter det. Han hade nog kunnat stanna längre om det inte vore för kriget.

Just nu har Ksenia Thorström inga planer på att resa tillbaka till Ryssland. Men för landets framtid känner hon stort hopp.

– Jag hoppas att Ryssland kan förändras. Och att vi kan rätta till alla misstag som vi inte rättade till på 90-talet. Vi måste bygga demokratiska institutioner, fri press, oberoende rättssystem, ett riktigt parlament. Alla de grundläggande saker som skyddar oss från en ny diktator. Och så måste vi få ett slut på korruptionen.

Men hon vill att det sker på fredlig väg:

– Jag vill inte ha en revolution och inget blod. Jag vill inte att någon ska dö. Eller, det kan vara en revolution, men utan blod.