130 miljoner i stöd för restaurering av naturen

Publicerad 2024-03-04

Naturvårdsverket fördelar drygt 130 miljoner kronor till landets länsstyrelser för årets våtmarksåtgärder. Med tidigare beslutade medel innebär det att länsstyrelserna i bland annat Skåne, Västra Götaland och Uppsala har mellan 9 och 17 miljoner vardera för olika våtmarksprojekt under 2024.

Vattenbufflar hjälper till att återställa våtmarker i Hedemora, Dalarna.

Naturvårdsverket ska fördela drygt 130 miljoner kronor i stöd till riktade våtmarksåtgärder, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Pengarna betalas ut till landets länsstyrelser och ska användas för insatser i skyddade områden och inom åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper.

Våtmarker är enligt Naturvårdsverket viktiga för att stå emot klimatutmaningar och ska förbättra biologiskt värdefulla naturmiljöer.

– Flera insatser kommer att förbättra förutsättningarna för några av Sveriges mest hotade arter som är beroende av fungerande våtmarker”, kommenterar Weronika Axelsson Linkowski på Naturvårdsverkets artenhet, i pressmeddelandet.

Länsstyrelserna runt omkring i landet har runt 600 våtmarksprojekt som ska gynna våtmarker. Totalt ska 260 miljoner kronor betalas ut för att finansiera projekten fram till 2026. Men även andra typer av natur- och mångfaldsfrämjande aktiviteter kommer att uppmuntras under året vilket man kan läsa om i rapporten: Grön infrastruktur Sverige runt.

Rätt insatser på rätt ställen ska ge ökad mångfald, tror Naturvårdsverket.

– Livsmiljöer för många växter och djur har minskat på grund av mänskliga aktiviteter när man inte fullt ut tagit hänsyn till arternas behov, berättar Ingrid Johansson Horner, Naturvårdsverket. Genom rätt insats på rätt plats och samverkan mellan landskapets aktörer går det att bibehålla och återskapa livsmiljöer. Det visar projekten.

Projekten har varit viktiga för den biologiska mångfalden. Flera av projekten som genomförts gynnar samtidigt möjligheten till friluftsliv, friluftspedagogik för barn, turistnäring och företagande på landsbygden.  

Exempel på lyckade projekt:

  • Får i pisten 
  • Pollinatörsgator i Växjö
  • Hästar bidrar till att rädda fältgentina
  • Restaurering av sandstränder för myrslöjan
  • Mittlandets natur- och kulturskatt på Öland
  • Plantering av ålgräsängar i Hanöbukten