Buss 666 till Hel stoppas efter kritik från kristna i Polen

Publicerad 2023-06-15

Populära turistmålet Hel vid Östersjön.

Busslinjen 666 till Hel i Polen stoppas.

Efter år av påtryckningar från kristna grupper i Polen.

”Satanistisk dumhet”, skriver katolska tidningen Fronda.

Sedan 2006 har buss 666 gått till Hel. En avlång halvö med långa stränder som blivit ett populärt turistmål vid Östersjön. Men protester från kristna grupper har gjort att bussbolaget PKS Gdynia ändrar sifferuppsättningen.

”I år vänder vi upp och ner på den sista sexan!”, skriver man på Facebook. Rutten blir 669 till Hel.

– Det är mindre kontroversiellt och mindre iögonfallande, säger Marcin Szwaczyk på PKS Gdynia till lokala Trojmiasto.

År av klagomål och hot

Kontroversen i busslinjen är att numret 666. Det beskrivs som odjurets tal i Nya testamentet, alltså djävulens nummer. Dessutom är ortsnamnet Hel väldigt likt engelskans ord för helvetet – ”hell”.

Bussbolaget har i flera år fått klagomål på linjens nummer. Man har till och med fått hot. År 2018 kallade den katolska polska tidningen Fronda numreringen för ”satanistisk dumhet”.

”Vi uppmanar styrelsen i PKS Gdynia att ompröva sin policy och ändra linjenumret till ett annat. Om detta inte händer ber vi de relevanta myndigheterna att ingripa”, skrev Fronda.

Röster höjs från andra sidan

Men lokalbefolkningen och många runtom i Polen har sett busslinjen som något humoristiskt.

– Nu, efter beslutet att ändra numreringen, hör vi röster från andra sidan. Vi är chockade av antalet anhängare av den gamla numreringen som kontaktar oss, säger Marcin Szwaczyk.

PKS Gdynias Facebookinlägg har fått hundratals kommentarer och kritiken haglar. En användare säger att bussbolaget skjuter sig i foten.

”Det var reklam som nådde hela världen. Jag har läst om linje 666 till Hel på flera utländska sajter. Jag är övertygad om att det fanns turister som för skojs skull tog buss 666, även om den är långsammare än tåget. Jag vet inte om det här numret var oavsiktlig eller avsiktlig marknadsföring, men det fångade verkligen uppmärksamhet.”

”Ta tillbaka legenden”

Men skriver att busslinjen har bidragit till turism och många vill att 666 kommer tillbaka.

”Jag hoppas att den nya presidenten för PKS Gdynia kommer att ta legenden tillbaka till sin plats”, skriver en användare.

Marcin Szwaczyk öppnar upp för att man kan ta tillbaka 666 nästa år. Men nu är det försent att ändra för denna säsong. Från och med 24 juni är bytet officiellt.

Följ ämnen i artikeln