Alzheimersjuka Kathleen ska utvisas: ”Det är bara helt fel”

Publicerad 2023-02-16

Kathleen Poole är 74 år och bor sedan tio år på ett vårdboende.

EU-kommissionen sätter nu press på svenska myndigheter om 74-åriga Kathleen Poole, som trots sin alzheimersjukdom ska utvisas till Storbritannien.

Anledningen är att hon inte har ett giltigt pass eller rätt dokument, efter Brexit 2021.

– Man flyttar inte på en sådan sjuk person, det är bara helt fel beslut, säger svärdottern Angelica Poole.

74-åriga Kathleen Poole från Storbritannien har bott permanent i Sverige de senaste 18 åren för att komma närmare sin son, hans svenska fru och Kathleens fyra barnbarn.

För cirka tio år sedan drabbades hon av sjukdomen alzheimers och bor sedan dess på ett vårdboende där hon får hjälp med aktiviteter i dagliga livet.

Hon beskrivs som dödssjuk.

Trots det ska hon nu att utvisas till Storbritannien, vilket Bohusläningen var först att rapportera.

Ska utvisas

Storbritanniens utträde ur EU innebar att de brittiska medborgare som bosatte sig i Sverige innan 2021 inte längre kunde bibehålla uppehållsrätt (en status för EU-medborgare). I stället fick de möjlighet att ansöka om uppehållsstatus, något som Kathleen Poole gjorde.

Men i mars 2022 avslog Migrationsverket hennes ansökan.

Nu har de fattat beslut om att utvisa 74-åringen till Storbritannien.

Kathleen Pooles son Wayne och hans fru Angelica kämpar nu för att Kathleen ska få stanna i Sverige.

Familjen hade tre veckor på sig att överklaga, men på grund av Kathleens hälsotillstånd hann familjen inte göra ett nytt pass under tiden som de hade på sig.

Nu har beslutet vunnit laga kraft och överlämnats till polis eftersom Kathleen ännu inte lämnat landet, berättar Angelica Poole.

– Gränspolisen besökte henne på hemmet i januari och gick igenom hennes medicinlista, garderob och sånt för att hitta en lösning på hur hon ska utvisas. De sa att de bara gör sitt jobb, säger Angelica Poole, svärdotter.

Migrationsverkets motivering är att hon saknar ett giltigt pass, att hon inte kunnat visa att hon har egna medel för sin försörjning samt att hon saknat heltäckande sjukförsäkring under en femårsperiod.

Kathleen Poole ska utvisas till Storbritannien.

Enligt sonen, Wayne Poole, har de inte haft tillgång till Kathleens finansiella historia och därför inte heller kunnat tillfredsställa Migrationsverkets krav.

– Jag är förkrossad och arg. Det är omänskligt att flytta en person som har Alzheimers och är för sjuk för att ens ta hand om sig själv. Det är en skam att det ens är ett ämne och att det har gått så långt som utvisning. Inga ord kan beskriva detta och att slita isär vår familj är fruktansvärt, säger Wayne Poole i en intervju med The Guardian.

EU sätter press

– Jag trodde aldrig att de skulle slå så här mot min familj. Jag hoppas verkligen att de tänker till. Man flyttar inte på en sådan sjuk person, det spelar ingen roll varifrån man kommer, det är bara helt fel beslut, säger Angelica Poole.

Fallet har uppmärksammats internationellt i bland annat The Guardian, där Labour-parlamentarikern Hilary Benn uppmanat både Storbritannien och EU att ingripa skyndsamt.

– Detta är chockerande och jag kan inte förstå varför de svenska myndigheterna hotar att utvisa Mrs Poole, säger Hilary Benn till The Guardian.

Angelica Poole tillsammans med svärmor Kathleen.

Även EU-kommissionen har uppmärksammat fallet och säger i en kommentar till The Guardian att de har kontaktat svenska myndigheter angående utvisningen av Kathleen.

”Vi är medvetna om det här fallet och är i kontakt med de svenska myndigheterna”, skriver EU-kommissionen.

Aftonbladet har sökt Migrationsverket för kommentar, som sagt att de inte kommenterar enskilda fall utan fullmakt.

Kathleen drabbades av alzheimers för tio år sedan.