Misstagen som blev kokainligans fall

Tappade 50 kilo i vattnet - som hittades av öbor

Publicerad 2023-02-19

GÖTEBORG. När kokain för flera hundra miljoner skulle lastas om ute till sjöss gick en väska sönder.

Massor av enkilospaket flöt iväg - och hittades av uppmärksamma skärgårdsbor.

Bevisen är nu så omfattande att en av de åtalade bestämt sig för att erkänna.

I veckan inleddes rättegången mot en misstänkt smugglarliga, åtalad för att ha tagit in ett av de största kokainpartierna till Sverige någonsin.

Lasten kom med ett fraktfartyg från Brasilien som på sin väg till Polen stannade till utanför Styrsö.

Vid 02-tiden på natten till den 26 maj år 2020 gick samtidigt en mindre motorbåt ut från Näsets småbåtshamn för att möta upp.

Men när kokainet skulle firas ner gick en väska sönder och ett 50-tal enkilospaket, hamnade i sjön och seglade iväg som barkbåtar i mörkret. Dagen därpå flöt de iland här och där på Styrsö.

Spaningsinsats fick avbrytas

Genom att öborna slog larm om de konstiga paketen med färgglada etiketter inledde polisen en spaningsinsats och snart kunde ett misstänkt fartyg ringas in.

Genom Enchrochat kunde spanarna sedan läsa mycket detaljerat vad som hade hänt. Problemet var att användarna använde sig av alias och när det blev känt att polisen lyckats knäcka Enchrochat tog det stopp.

– Konversationerna slutade mitt i en mening, säger Johan Ekström vid polisens spaningssektion i Storgöteborg.

Utdrag av de åtalades konversationer.

Gick till ny app

Ligan övergick så småningom om till en annan app för krypterad kommunikation, Sky ECC. Och där kunde polisen se fortsättningen. Genom bland annat bilder som skickades mellan varandra - däribland en bild på partiet med alla paket - kunde en transportbil skymtas i bakgrunden. Och på den gick det att se ett registreringsnummer. Bilen kunde kopplas till en närstående till en av de misstänkta.

På en annan bild syntes ett par skor intill kokainpartiet. Samma skor hittade senare vid en husrannsakan.

Genom brukaranalys kunde snart de olika anonyma användarna knytas till fyra verkliga personer som nu står inför rätta.

”Erkänner brott”

Av det ursprungliga partiet på 380 kilo, i gatuledet värt lika många miljoner, har polisen beslagtagit 118. Omkring 15 personer som hanterat delar av kokainet har dömts till fängelse, upp till nio år.

De fyra som nu är åtalade misstänks vara de som skött om själva mottagandet av partiet. När rättegången inleddes i veckan gjorde en av dem något ovanligt i sådana här sammanhang - han erkände.

Rättegången kommer pågå till en bit in i mars.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om hur polisen kunde uppdaga en av de största kokainaffärerna i svensk kriminalhistoria.

Kokainpaket som flöt i land på Styrsö.

Följ ämnen i artikeln