Misstänksamhet och handel mellan EU och Kina

TT-AFP

Publicerad 2019-03-26

Kinas president Xi Jinping, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Under ett besök i Frankrike säger president Xi Jinping att Kina och EU kan utveckla sitt samarbete men att de behöver övervinna en "misstänksamhet" mot varandra.

EU-ledarna vill i sin tur ha ut mer av den gemensamma handelskakan.

– Självklart finns det olikheter och konkurrens, men det är en positiv konkurrens. Vi går framåt tillsammans. Vi bör inte låta misstänksamhet få oss att ständigt blicka bakåt, säger Xi.

Uttalandet kom i samband med ett möte mellan Xi, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Élyséepalatset i Paris.

Macron pekade på historisk rivalitet mellan EU och Kina och manade till förbättrade band mellan handelsblocken.

– Vi skulle vilja göra framsteg i återställandet av multilateralismen. Vi har olikheter, eftersom det i mänsklighetens historia inte finns makt utan att det finns rivalitet. Ingen av oss är naiva, säger Macron.

– Men vi respekterar Kina och är fast beslutna att ha dialog och samarbete.

Hårdare tag i handeln

Både EU och Kina har på olika sätt fått känna på president Donald Trumps hårdare hållning inom handeln under parollen Amerika först.

– Samarbete är bättre än konfrontation, säger Macron.

Men Merkel luftar skepsis om hur mycket EU och Kina kan göra på egen hand.

– Det kan inte finnas multilateralism utan USA, säger hon.

Xi kom till Frankrike från Italien på måndagen. Under resan har bland annat en lång rad stora ekonomiska kontrakt undertecknats till ett värde av motsvarande nära 370 miljarder kronor.

Mer ömsesidighet

Nyligen slog EU-kommissionen fast att Kina är en rival och presenterade en tiopunktsstrategi för att visa mer beslutsamhet i kontakterna med landet. EU är starkt kritiskt mot bland annat konkurrenspåverkande statligt stöd till kinesiska företag och bolag och mot ensidig tekniköverföring. En annan farhåga i unionen är det kinesiska telekombolaget Huaweis framgångar på 5G-marknaden och att det kan leda till ökat företagsspionage.

Både Juncker och Merkel anser att Kina bör erbjuda fler möjligheter för europeiska företag på Kinas inhemska marknad och i Kinafinansierade projekt utomlands.

Ett sådant exempel är Kinas enorma transportprojekt som kallas den nya sidenvägen.

– Det måste utmynna i en viss ömsesidighet och vi tvistar fortfarande lite kring det, säger Merkel.