WHO: Coronaviruset är samhällets värsta fiende

avChristina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronaviruset är ett globalt hot.

Det slår världsorganisationen WHO fast.

– Vakna upp. Betrakta detta som allmänhetens värsta fiende, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I går hade totalt över 43 100 människor i 25 länder konstaterats vara smittade av coronaviruset, som nu fått namnet covid-19, enligt WHO. Dödsoffren räknades till 1 018, av dem har alla utom en dött i Kina.

Ett vaccin är långt borta, trots lovande försök i Thailand. Tidigast om 18 månader kan ett vaccin vara framställt, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Bara en gnista”

Uppgifter om britten som smittat elva personer och nu kallas superspridaren ska tas på allvar, menar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Men just nu är det bara en gnista. Vårt fokus förblir att begränsa smittan. Vi uppmanar alla länder att utnyttja möjligheten vi har just nu att förhindra en större eld. Ett virus kan få mycket kraftfullare konsekvenser än någon terrorhandling, säger han.

Hongkongs ledande epidemiolog, professor Gabriel Leung vid Hongkonguniversitetet, menar att coronaviruset kan spridas till två tredjedelar av världens befolkning, om inte smittan stoppas, skriver brittiska The Guardian.

Då kan toppen nås

Varningen kom direkt efter att WHO-chefen sagt att de senaste fallen av patienter smittade med coronaviruset, som aldrig besökt Kina, kan vara toppen av isberget. Som man nu försöker beräkna storleken på. De flesta experter misstänker att varje smittad person kan föra smittan vidare till ungefär 2,5 i genomsnitt. Det innebär siffror på 60-80 procent.

– 60 procent av världens befolkning är en fruktansvärt stor siffra, sa han till tidningen.

En av Kinas främsta experter på smittsamma sjukdomar, Zhong Nanshan, är mer hoppfull och tror att utbrottet når sin kulmen nu i februari och pekar på att antalet smittade i Kina minskar.

– Så vi antar att toppen kanske kan nås i slutet av eller senare den här månaden, februari, och sedan plana ut för att sedan gå ned, säger han till Reuters.

I går samlades över 400 av världens främsta vetenskapsmän i Geneve för att utbyta information och idéer om covid-19. 

Fakta: Finns ännu inget vaccin

Viruset har fått namnet 2019-nCoV och tillhör gruppen av coronavirus dit smittor som sars och mers också hör.
Viruset sprids via hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.
Läkarna tror i nuläget att det krävs åtminstone 15 minuters exponering för viruset för att bli smittad.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut, är 2-14 dagar.
Typiska symtom för smittan är feber, hosta och luftvägssymptom. Det påminner om en vanlig förkylning.
Majoriteten blir lindrigt sjuka, medan ett fåtal med bakomliggande sjukdomar blir allvarligt sjuka och kan dö.
Det finns ännu inget vaccin eller medicin mot viruset.

Det första rapporterade utbrottet av det nya coronaviruset är daterat den 20 december 2019. Det hade sitt ursprung i en fisk- och skaldjursmarknad i elvamiljonersstaden Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina.
För att begränsa spridning stoppade kinesiska myndigheter in- och utresor från Wuhan och flertalet andra städer i Hubei-provinsen den 23 januari.
Efter det har flera flygbolag stoppat alla resor till och från Kina, bland dem: SAS, British airways och Lufthansa.
Ikea har stängt 30 varuhus i Kina. H&M och Volvo Cars har ställt in alla resor inom Kina.
Flera länder har eller planerar att ta hem sina medborgare från provinsen. I går evakuerades 200 franska medborgare med militärplan, Storbritannien har evakuerat 83 brittiska medborgare, USA, Japan och Sydkorea har också evakuerat hundratals medborgare. Tyskland förbereder evakuering av ett hundratal personer. Sverige har 15 medborgare i Hebeiprovinsen som fått erbjudande att flyga hem nu i helgen.
Coronaviruset har nu spridits till minst 20 länder, bland dem: Sverige, Finland, Tyskland, USA, Japan, Sydkorea och Thailand.
Den 30 januari deklarerade världshälsoorganisationen, WHO, ett internationellt hälsonödläge.
Källor: Folkhälsomyndigheten, krisinformation.se, WHO, TT, AP. Aftonbladet

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

WHO

Kina