Nej till ny friskola i Vetenskapsskolans regi

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Kortedala utanför Göteborg. Arkivbild.

Huvudmannen bakom den omstridda Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, ville expandera och starta en ny grundskola. Nu säger Skolinspektionen nej.

Skälet är att den tidigare vd:n, som bedömts som ett säkerhetshot, fortsatt har inflytande över skolverksamheten.

Den nya mellanstadieskolan var tänkt att starta i Göteborg höstterminen 2020. Men efter en granskning avslår alltså Skolinspektionen ansökan.

Beskedet får ses som väntat med tanke på att Skolinspektionen den 9 december beslutade att dra in tillståndet för den pågående skolverksamheten. Skälet var att den tidigare vd:n är en av de radikala islamister som Säpo bedömt som ett säkerhetshot och som regeringen beslutat ska utvisas. Enligt Skolinspektionen, som lutar sig mot Säpos bedömningar, har han fortfarande inflytande över skolverksamheten medan den nya ägaren snarare är bulvan.

Detta är också skälet till att ingen ny skola får starta. Den påtagliga risken för att den nuvarande huvudmannen påverkas av den tidigare ägaren medför en risk för eleverna, enligt inspektionen.

Därutöver bedöms ledningen sakna tillräcklig kunskap och erfarenhet för att driva skolverksamhet. Den har vidare lämnat in en elevprognos för den planerade skolan som är baserad på gamla uppgifter. Därmed är inte heller budgeten tillförlitig, bedömer Skolinspektionen.

Safirskolan har aviserat att beslutet att skolan måste stängas ska överklagas. Skolan har cirka 450 elever och Göteborgs stad påbörjade omplacering för dem samma dag som Skolinspektionens beslut fattades.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg