Mueller: Inte ett alternativ att åtala Trump

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Den särskilde åklagaren Robert Mueller anser att hans jobb är avslutat.

Att rikta formella brottsanklagelser mot USA:s president var inte ett alternativ i den så kallade Rysslandsutredningen, säger den särskilde åklagaren Robert Mueller, men tillägger:

– Om vi hade varit säkra på att presidenten helt klart inte begått ett brott så hade vi sagt det.

Det är första gången Mueller talar om utredningen av huruvida Donald Trumps valkampanj samarbetat med Ryssland under valrörelsen 2016 sedan han lämnade över sin rapport till justitiedepartementet i mars.

Att rikta formella brottsanklagelser mot en sittande president är emot justitiedepartementets riktlinjer och därför inte ett alternativ för en särskild åklagare, vars kontor är en del av departementet, framhåller han.

– Det var principerna som vi arbetade under, och av dem drog vi slutsatsen att vi inte skulle kunna fastställa huruvida presidenten begått ett brott eller inte, säger den särskilde åklagaren vid en presskonferens, där han konstaterar att hans jobb är avslutat.

"Ingen står över lagen"

I rapporten beskrivs en rad åtgärder som presidenten vidtog, eller försökte vidta, för att stoppa utredningen. Även om Robert Mueller inte tagit ställning till huruvida det utgjorde tillräcklig grund för ett åtal valde justitieministern William Barr, som nyligen tillsatts av Trump, att konstatera att det inte finns skäl att ta saken vidare.

Några sådana skäl ser inte heller president Trump, som skriver på Twitter efter Muellers framträdande:

"Inget har ändrats från Mueller-rapporten. Bevisen var otillräckliga och därför, i vårt land, är en person oskyldig. Fallet är avslutat! Tack."

Den särskilde åklagaren säger att det är upp till kongressen att ta utredningens slutsatser vidare med de verktyg som står till dess förfogande, såsom ett riksrättsåtal.

Och toppdemokraten Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, är inte beredd att släppa saken.

"Givet att den särskilde åklagaren Mueller var oförmögen att rikta formella brottsanklagelser mot presidenten, faller det på kongressen att bemöta brotten, lögnerna och andra oegentligheter av president Trump – och det kommer vi att göra. Ingen, inte ens USA:s president, står över lagen", skriver han i ett uttalande.

"Värt allas uppmärksamhet"

Enligt den två år långa utredningen finns inga bevis för någon form av medvetet samarbete mellan kampanjorganisationen och Ryssland. Däremot har Ryssland aktivt sökt kontakt med företrädare för Donald Trump och försökt påverka valet. Det beskrivs hur Ryssland försökte motverka presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes kampanj genom att läcka hackade och stulna uppgifter, samt hur man spred falsk information och gjorde påverkansförsök genom sociala medier.

Detta utgör den centrala delen av utredningen, enligt Robert Mueller, "att det gjordes ett flertal, systematiska försök att lägga sig i vårt val".

– Det är något som är värt att uppmärksammas av varenda amerikan, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM