10 miljoner ska hjälpa strandsatta svenskar

Ida Vanhainen/TT

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-24

Utrikesminister Ann Linde (S) under ett tidigare möter med anledning av coronaviruset. Arkivbild.

För att hjälpa de svenskar som är strandsatta utomlands ges nu Utrikesdepartementet en anslagshöjning på 10 miljoner kronor.

– Det är ett svårt läge och vi måste ta höjd för extra kostnader, säger utrikesminister Ann Linde.

Pengarna kommer bland annat att gå till att hjälpa utlandssvenskar att hitta sätt att ta sig hem.

– Fler svenskar befinner sig i länder där man stängt gränserna och där det inte längre går kommersiella flyg. Det gör att vi kan bli tvungna att gå in mer aktivt än vad vi annars skulle göra, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Detta innebär dock inte att svenska regeringsplan kommer att flyga hem folk, förtydligar utrikesministern.

– Vi kommer inte göra stora evakueringar, snarare kommer vi underlätta för transporter genom samarbeten och dialog med branschen och med andra länder.

Bland annat för Utrikesdepartementet dialog med de nordiska grannländerna och med EU för att se om svenskar kan resa med andra plan. Ett exempel på detta skedde tidigare i Tunisien där svenskarna togs hem i samarbete med Finland.

Resebolagens ansvar

Ann Linde betonar att det i de flesta fall är rese- eller flygbolagen som ansvarar för att få hem resenärerna.

– Utgångspunkten är fortfarande att resebranschen ska ta hem sina resenärer. Men det finns vissa fall då detta kan vara svårt just nu, då kan vi hjälpa till, säger hon.

Hur många svenskar som i nuläget befinner sig strandsatta utomlands är svårt att säga exakt enligt utrikesministern.

– Branschen uppskattade att det var mellan 60 000 och 80 000 svenskar utomlands innan det här inträffade, nu vet vi att många av dom redan har kommit hem.

Ingen uppmaning

Utrikesdepartementet har inte uppmanat svenskar att ta sig hem utan detta är upp till individen själv.

– Vi har sagt att varje person som befinner sig utomlands noggrant måste överväga sin situation där man är. Alla måste hålla sig informerade om det som gäller, säger Ann Linde.

Utrikesdepartementet uppmanar de svenskar som befinner sig utomlands att skriva upp sig på svensklistan samt att följa information från sin lokala ambassad.

– Vi förstår att människor är oroliga, vår rekommendation är att följa råden från lokala myndigheter, säger utrikesministern.

Beslutet, att UD får 10 miljoner kronor i höjt anslag för konsulärt bistånd, fattades av regeringen efter en överenskommelse med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna under ett extrainsatt regeringssammanträde på tisdagen. Regeringsbeslutet är en ändring av regleringsbrevet för budgetåret 2020.

Anslagsposten för konsulärt bistånd var tidigare på 4,8 miljoner kronor – men nu trefaldigas alltså anslagen till totalt strax under 15 miljoner kronor.