Osäkert om brexitavtal går till omröstning

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-10-17

DUP:s ledare Arlene Foster kan hjälpa – eller stjälpa – Boris Johnsons brexit-avtal.

Det nya brexitavtalet måste godkännas i det brittiska underhuset för att träda i kraft – i så fall genom en omröstning på lördag.

Men utan det nordirländska partiet DUP:s stöd är Boris Johnsons chanser näst intill obefintliga, enligt en expert.

Det nya utträdesavtal som förhandlats fram mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har redan stött på patrull.

Det nordirländska unionistpartiet DUP ställer sig inte sig bakom det nya avtalet, "så som det ser ut nu", har partiledaren Arlene Foster sagt.

– Frågan är – vilket spel spelar DUP? Är det här en taktik de använder för att få maximal utdelning från förhandlingarna? Eller är det så att avtalet omfattar aspekter som de inte kan tolerera? säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns universitet och expert på brittisk politik.

– Om det är det sistnämnda, då är det min gissning att avtalet inte ens läggs fram för omröstning.

DUP viktiga

Ledamöter i det brittiska underhuset har kallats till ett extrainsatt sammanträde på lördag. Syftet är att de då ska rösta om det nya avtalet.

Att få med sig DUP då är av högsta vikt för Boris Johnson. Med sina tio mandat i det brittiska underhuset agerar DUP stödparti åt regeringen. Deras röster behövs för ett ja.

– Om DUP är med är det relativt sannolikt att regeringen vinner omröstningen. DUP:s ja skulle kunna svänga hårdföra falanger inom Johnsons eget parti.

Aylott tror också att det kan finnas ledamöter inom oppositionspartiet Labour som skulle kunna stödja avtalet i så fall.

Under torsdagen meddelade ledaren Jeremy Corbyn dock att han uppmanar Labourledamöter att rösta nej.

"Blir ingen omröstning"

Om DUP motsätter sig avtalet hela vägen, däremot, blir situationen en annan.

– Då är det mycket tveksamt om Johnson kan hitta tillräckligt många röster för att kompensera för det. Det är också väldigt tveksamt om regeringen skulle kunna tänka sig att köra över DUP, även om de kunde.

I skrivande stund sker intensiva sonderingar bakom lyckta dörrar, tror Nicholas Aylott.

– Om regeringen inte tror att de kan vinna stöd för avtalet, så blir det förmodligen ingen omröstning.