Ministern: Fullkomligt oacceptabelt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild.

Det är fullkomligt oacceptabelt att städerskor arbetar för löner så låga som 12 kronor i timmen, och byggjobbare för 30.

Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efter TT:s rapportering om den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen

TT har i flera artiklar rapporterat om problemen som följt med Sveriges unika regler om arbetskraftsinvandring.

Såväl myndigheter som forskare och polis vittnar om att systemet utnyttjas. Bland annat sker sammanblandning mellan arbetskraftsinvandringen och asylsystemet, och många lågutbildade arbetskraftsinvandrare tvingas jobba under slavliknande villkor. Handel med arbetstillstånd är enligt både Arbetsmiljöverket och polisen mycket vanligt.

Stort problem

Nu reagerar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Att lågkvalificerad utländsk arbetskraft utnyttjas är ett stort problem, säger hon.

TT: Arbetsmiljöverket nämner att städerskor jobbar för 12 kr i timmen och byggarbetare för 30–35 kr.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Det ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad, säger Eva Nordmark.

Liberalernas Gulan Avci, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, håller med om det oacceptabla.

Värnar arbetskraftsinvandring

– Men samtidigt vill jag slå fast att Liberalerna värnar om arbetskraftsinvandringsreformen. Men systemet missbrukas, säger hon och pekar bland annat på att många som inte får asyl byter spår och söker som arbetskraftsinvandrare.

Sverige kommer att behöva utländsk arbetskraft, men avarterna måste bort, enligt Gulan Avci som hoppas att den migrationspolitiska kommittén ska komma med skärpningar på det här området.

Under tisdagen ska arbetsmarknadsministern till Göteborg för att ta reda på mer hur Arbetsmiljöverket jobbar med de här frågorna och hur myndighetssamverkan ser ut. Innan dess vill hon inte uttala sig om vad regeringen och staten kan göra.

Fullt fokus

TT: I valrörelsen 2018 talade Socialdemokraterna om ett stopp för lågutbildad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU om det finns arbetslösa i Sverige som kan ta jobben?

– Det är inte en del av januariavtalet. Det jag kommer att sätta fullt fokus på som arbetsmarknadsminister är den här myndighetssamverkan som vi har och säkerställa att Arbetsmiljöverket har rätt resurser. Det handlar om att samordna myndigheters uppdrag, som Arbetsmiljöverkets, Skatteverkets och Polisens, säger Eva Nordmark.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM