Nytt fall av svinpest i Sydkorea

TT-AFP

Publicerad 2019-09-24

Arbete pågår för att sätta en grisfarm i den sydkoreanska staden Paju i karantän efter att ytterligare ett fall av svinpest konstaterats i landet.

Ett fjärde fall av svinpest har bekräftats i Sydkorea på en grisfarm i staden Paju nära gränsen till Nordkorea, enligt landets jordbruksdepartement.

Sydkorea har avlivat omkring 15 000 grisar för att försöka stoppa spridningen av sjukdomen sedan det första fallet rapporterades in den 17 september.

Sydkoreas återföreningsdepartement uppger att man i förra veckan skickade en begäran till Nordkorea om att samarbeta för att stoppa svinpestutbrottet, men att man ännu inte fått något svar från Pyongyang.

Det är oklart om sjukdomen spridits över gränsen från Nordkorea. Men landet uppgav i maj att flera grisar dött av svinpest på en farm nära den kinesiska gränsen. I juni beslutade Sydkorea att sätta upp stängsel vid farmar längs med gränsen för att försöka förhindra kontakt mellan grisar och vildsvin.

Svinpesten har även plågat Kina, Vietnam och Mongoliet. Under augusti rapporteras nära fem miljoner grisar i Asien ha dött eller ha avlivats i försök att stoppa fler utbrott av sjukdomen.