Uppstickaren Caputová vald till president

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Zuzana Caputová möter journalister och anhängare vid sitt kampanjhögkvarter i Bratislava under valnatten.

Uppstickaren Zuzana Caputová blir Slovakiens nästa president. Den liberala miljöaktivisten får drygt 58 procent av rösterna i lördagens val.

– Jag är glad inte bara för resultatet, utan även för att det är möjligt utan att ge efter för populism, säger hon i sitt segertal.

En våg av folklig vrede över den utbredda korruptionen förde Zuzana Caputová till presidentposten.

Caputová, utmanaren från det relativt unga partiet Progressiva Slovakien, tog hem segern mot maktpartiet Smers kandidat Maros Sefcovic med siffrorna 58,4 mot 41,6 procent, med över 99 procent av rösterna räknade, enligt landets valmyndighets sajt.

I sitt tacktal i Bratislava tackade hon väljarna inte bara på slovakiska, utan även genom på minoritetsspråken ungerska, tjeckiska, romani och rutenska.

"Förtjänar bukett"

Zuzana Caputová sade att hon inte bara är glad för valresultatet i sig, utan för att hon nått det utan att ge efter för populism, genom att säga sanningen och få upp intresset utan en aggressiv vokabulär.

— Det här började i lokalvalet förra året, det bekräftades i presidentvalet, och jag tror att EU-parlamentsvalet också kommer att bekräfta det, sade hon.

Förloraren Maros Sefcovic erkänner sig besegrad och lovar att skicka blommor.

– Slovakiens första kvinnliga president förtjänar en bukett, säger han.

Den nyvalda presidenten har begränsad politisk erfarenhet och är mest känd för att som jurist ha stoppat planerna på en soptipp i sin hemstad Pezinok. Bedriften gav henne smeknamnet "Slovakiens Erin Brockovich", efter den amerikanska aktivist som Julia Roberts spelade i filmen med samma namn.

Hon har också liknats vid Frankrikes president Emmanuel Macron, en annan liberal uppstickare.

Utbrett missnöje mot makten

Den antietablissemangskritik som präglat det slovakiska valet bottnar i morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö 2018.

Attentatet uppfattas som ett sätt att tysta Kuciak, som undersökte kopplingar mellan ledande politiker och den italienska maffian.

Morden utlöste en politisk jordbävning i det korruptionströtta Slovakien. Stora protester och demonstrationer hölls på gatorna. Flera ministrar och andra höga befattningshavare avgick, och dåvarande premiärministern Robert Fico lämnade sin post i mitten av mars 2018.

Första kvinnan

Nuvarande presidenten Andrej Kiska, som tvingade fram regeringsombildningen förra året, är en av Zuzana Caputovás anhängare.

– Vi behöver politiker som är villiga att slåss för ett anständigt och hederligt Slovakien, säger den partiobundne Andrej Kiska.

Zuzana Caputová är den första kvinna som valts sedan landets presidentval inleddes 1999.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Slovakien