Östersjön – himmel och helvete vid ubåtsjakt

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-04-08

Jaga ubåt inne i Stockholms skärgård – inget är så svårt, enligt Försvarsmakten.

Nu övar Sverige tillsammans med USA och Finland. Frågan är bara om resurserna räcker till om hotet skulle bli verklighet.

Ubåtsjakt i Östersjön är riktigt, riktigt svårt, och inne i skärgården är det bland det svåraste man kan försöka sig på, enligt Fredrik Palmquist, chef för fjärde sjöstridsflottiljen och ledare för den stora ubåtsjaktövningen i Östersjön som avslutas på onsdag.

– Östersjön är himmelriket för en ubåtskapten. Det är ett grunt hav, och bottenkonsistensen försvårar upptäckt, säger han till TT på söndagen, när övningen pågått några dagar.

Även ett helvete

Men vänder man på kuttingen och i stället ska bedriva ubåtsjakt är Östersjön ett helvete, konstaterar han.

Botten består på många ställen av mjuk lera och det gör att signalerna som sänds ned för att leta ubåtar fångas upp och absorberas av bottnen, förklarar han. Andra bottenområden i Östersjön består av hård granit, och även då blir det problem att hitta ubåtarna. När ytan är så hård studsar signalerna.

– Vi har också olika temperaturlager i Östersjön, som gör det möjligt för ubåtar att gömma sig. Salthalten gör också att vattnet skiktar sig, så ubåtar kan gömma sig.

Därför är det viktigt att öva på de supersvåra förhållandena som Sverige och Finland har att tampas med i Östersjön. Övningen görs i samarbete med både Finland och USA.

– Om man säger att man bygger säkerhet tillsammans så måste man också öva tillsammans.

Finland har inte längre några egna ubåtar, men det har USA. Amerikanernas ubåtar är däremot inte av den mindre typ som går att använda i Östersjön, berättar Palmquist.

Grundläggande övning

Hittills har övningen gått bra, tycker han.

– Det är en grundläggande operativ träning för individerna som deltar, men ovanpå det ligger också en tillämpning med överraskningar.

Ändå krävs det mer för att försvaret ska vara riktigt bra på att hitta ubåtar i skärgården. Fredrik Palmquist vill inte säga om det blir fler övningar av den här typen.

– Vi övar regelbundet. Det är ganska uppenbart att vi kör så mycket vi kan.

En del övningar går att genomföra i simulatorer, som är ett billigare sätt att utbilda, men det krävs också att ubåtsförsvaret får testas på riktigt, förklarar han.

För små resurser

Försvaret har fått en del kritik när det gäller förmågan att jaga ubåtar. Den kritiken är till viss del befogad, konstaterar Fredrik Palmquist.

– Vi har för små resurser för att med fog kunna säga att vi kan övervaka hela vår långa kust. Vi har visserligen i stort sett rätt sorts utrustning, men för lite.

Sverige har skalat ned på försvaret, och det påverkar vår förmåga, förklarar han.

TT: Kan ni skydda oss?

– De killar och tjejer som vi har är både välmotiverade och välutbildade. De gör allt. Men jag skulle säga att vi kan skydda oss i en riktning, men inte i en sekundär riktning.

Det innebär att vi kan klara av att hantera en händelse, men om det samtidigt inträffar flera saker på olika håll så blir det svårare, utvecklar han.

TT: Kan vi känna oss trygga med ubåtsförsvaret?

– Säkerhetsläget har försämrats runt Östersjön. Vi tvingas agera och vara mer beredda på olika hot. Vi är också mer i Östersjön och övar nu.

Följ ämnen i artikeln