Ulf Kristersson vill inte ge klart besked om Liberalerna

Uppdaterad 2022-08-22 | Publicerad 2022-08-21

Ulf Kristersson vill inte slå fast om Liberalerna är välkomna i en framtida M-ledd regering.

I SVT:s utfrågning placerar han partiet mellan stödparti och regeringsparti.

– Jag håller den frågan helt öppen, säger Kristersson.

I SVT:s utfrågning fick Ulf Kristersson sätta ihop sin drömregering efter valet, men han ville inte sätta Liberalerna som varken stödparti eller regeringsparti. I stället placerade han partiet mitt emellan alternativen.

– Det här är viktigt för mig. Vår relation har blivit mycket bättre på sista tiden, säger han och fortsätter:

– Sedan vet ju alla att efter förra valet skapade de en socialdemokratisk regering med januariavtalet, och vi kom ifrån varandra ganska rejält. Då fanns det inte förutsättningar för samarbete.

Men han vill inte slå fast att de är helt välkomna in i värmen igen.

– Jag håller den frågan helt öppen, säger Kristersson.

I övrigt placerade han Kristdemokraterna som en självklar regeringspartner och Sverigedemokraterna som ett stödparti.

Partiledaren placerade L i mitten av tavlan.

Pressades om statistik

Han pressades annars hårt om en specifik statistikfråga.

Kristersson har under valrörelsen upprepat att 700 000 utrikesfödda i Sverige inte kan försörja sig själva.

Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft tog fram statistik från SCB som visade att 163 000 av personerna är studenter, sjuka, föräldralediga, förtidspensionerade eller kapitalinkomsttagare.

Ytterligare 219 400 människor har lön som sin huvudsakliga inkomst – trots att inkomsten är lägre än 15 500 kronor.

Kristersson stod ändå fast vid att 700 000 människor inte är en felaktig beskrivning. Han anser att det relevanta är att jämföra med genomsnittsbefolkningen.

– Hade de bara jobbat i samma omfattning som svenskfödda, då skulle det vara väldigt många fler som går till jobbet och det skulle tjäna mycket pengar. Det är ingen exakt vetenskap, det är bara ett sätt att säga att det är väldigt många människor i Sverige som är i arbetsför ålder, men som inte jobbar så mycket så att de kan försörja sig själva, säger han i SVT.

Moderaternas partiledare pressades i SVT.

Ordväxling med programledaren

När Anders Holmberg undrar om Moderaterna inte borde tagit bort de totalt 163 000 personerna som av olika skäl inte kan arbeta från statistiken, säger Kristersson:

– Vi har använt andra siffror, vi har inte hittat på det här själva. Vi har använt andra siffror och det beskriver korrekt hur det ser ut.

Anders Holmberg undrar då om partiet fått sina siffror någon annanstans ifrån än SCB.

– De siffror vi har haft från början är från entreprenörskapsforums siffror och så har vi bett riksdagens utredningstjänst titta på det för vår del. Jag kan ta fram det underlaget om du är intresserad. Om det är SCB från början vet jag faktiskt inte, svarar han och fortsätter:

– Men jag tycker ni missar lite av poängen. Min poäng är inte att säga att alla människor kommer att kunna jobba omedelbart. Min poäng är att vi har ett försörjningsbördeproblem.