Kungens jägare vill skjuta fridlysta fåglar

Uppdaterad 2017-04-27 | Publicerad 2017-04-25

Under flera år har aggressiva fisktärnor attackerat högvakten vid Drottningholms slott.

Nu vill man skjuta tio av de fridlysta fåglarna.

– Man ska akta sig för att vara fågel på Drottningholm, säger hovjägaren Peter Vilidu.

Sedan flera år tillbaka är häckande fisktärnor ett problem vid Drottningholms slott utanför Stockholm, där kungen och drottningen bor. Fåglarna har attackerat högvakten och besökare för att skydda äggen.

– De försvarar sina revir väldigt kraftfullt. När vi kommer gåendes dyker de ner och försöker att attackera och hugga mot ansiktet och huvudet. De försöker att picka och går till fysiskt angrepp, säger överstelöjtnant Richard Beck-Friis Häll, chef för Kommendantstaben vid kungliga slotten i Stockholm.

– En fågel är ingen fara, men när det är tio stycken kan man faktiskt inte freda sig mot så bra, eftersom vi inte får vidta några åtgärder mot dem. Det blir en arbetsmiljöfråga tillslut.

Vill skjuta tio fåglar

Fisktärnorna häckar under sommartid och förra året var det 10–15 tärnor vid slottet. Tidigare år lades nät ut, vilket man hoppades skulle få fåglarna att häcka någon annanstans.

Det fungerade inte.

– De hittade bara en annan plats bredvid, smarta djur, säger Richard Beck-Friis Häll.

Eftersom fågelarten är fridlyst är det inte tillåtet att skjuta fisktärnorna eller flytta på äggen. Nu ligger ärendet hos länsstyrelsen i form av en ansökan om skyddsjakt. Man vill skjuta tio fisktärnor eftersom fåglarna anses vara ett ”arbetsmiljöproblem för personer på tjänstgörande poster samt att säkerheten äventyras om området inte kan övervakas på ett fullgott sätt”.

– Nu tänkte vi att vi får ta tag i det lite ordentligt, i stället för att tycka synd om oss själva, säger Beck-Friis Häll.

Bajsande gäss också problem

Tärnjakten är inte det enda som gör tillvaron riskabel för fjäderfän på Drottningholm. Hovet har också lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få skjuta av vitkindade gäss, vars avföring ställer till problem.

– De förstör intrycket av de ståtliga omgivningarna på ett sätt som inte är acceptabelt i en slottspark, säger hovjägaren Peter Vilidu.

Han fortsätter:

– Man ska akta sig för att vara fågel på Drottningholm.

Men kan ni skydda kungen och drottningen om ni inte klarar av ett par fåglar?

– Haha, jag visste att du skulle fråga det. Ja, det kan vi. Men eftersom vi är djurvänner försöker vi att inte ge oss på djuren, vi måste följa de regler som finns. Men förmågan finns, säger Richard Beck-Friis Häll.

Ingen anställd i högvakten har skadats fysiskt i fågelattackerna. Det har ännu inte fattats något beslut om skyddsjakten.