Stockholmspolisen avvärjde åtta skjutningar – bara under helgen

Publicerad 2023-10-04

September går till historien som ”svarta september” med tolv döda i våldsvågen.

Men antalet offer hade kunnat bli betydligt fler.

Stockholmspolisen avvärjde åtta grova brott kopplade till gängkriget bara under helgen, enligt statsminister Ulf Kristersson.

September blev exceptionell med sprängningar och skjutningar kopplade till gängkriget.

Flera människor dog - bland dem nyutexaminerade Soha Saad, 24 vars liv släcktes i en sprängning som inte var riktad mot henne utan mot huset bredvid.

Skulle landat i nya skjutningar

Under helgen inträdde ett tillfälligt lugn. Men under radarn arbetade polisen intensivt och lyckades förhindra en rad nya våldsdåd.

Det meddelade polisen statsminister Ulf Kristersson på onsdagen.

– De har extremt mycket att göra, dels av de skäl som vi läser i tidningarna varje dag med alla förfärliga våldsbrott, men också med att de avvärjer och undanröjer massa brott som inte begås. De beskrev detaljerat en sju-åtta stycken där de gjort ingripningar som skulle ha landat i nya skjutningar men där de har varit vid rätt plats vid rätt tid och kunnat stoppa det, säger Kristersson.

En 18-årig man sköts till döds vid Mälarhöjdens IP förra veckan.

Av epidemiska mått

Våldsdåden stoppades bara under helgen, enligt statsministerns stab. Kristersson fick informationen under ett besök på piketen i Stockholm, specialpolisen som kallas in i de mest svåra och farliga våldssituationerna.

Ulf Kristersson säger vidare att man kan se det stora antalet både ur ett bra och ett dåligt perspektiv.

– Det är bra att det går att avvärja naturligtvis. Men det antyder att problemet är ännu större än vad som framkommer i de skjutningar som väl genomförs, att det här är av epidemiska mått just nu, säger han.

Dödsskjutning i Jordbro. Bara timmar efter skottlossningen i Fruängen, förra onsdagen.