Amerikan stämmer Swedish Match – blev beroende av vitt snus

Publicerad 2024-04-03

En amerikan blev beroende av vitt snus.

Nu stäms snusjätten Swedish Match och ägarbolaget Philip Morris.

”Anklagelserna saknar grund”, skriver Philip Morris i ett uttalande.

Den svenska snustillverkaren Swedish Match och ägarbolaget Philip Morris har stämts av en amerikan som blivit beroende av vitt snus, rapporterar Sveriges Radio.

Bolagen anklagas bland annat för vilseledande marknadsföring.

– Man tycker att det inte framgår hur riskabelt det är med de här produkterna, utan att man har lockat in ungdomar på olika sätt, framför allt via sociala medier, säger nikotinforskaren Louise Adermark till radion.

Det svenska vita och tobaksfria snuset har på kort tid exploderat i popularitet i USA. Under hösten ökade försäljningen med 66 procent och snuset har även blivit en het politisk fråga i landet. Swedish Matchs Zyn dominerar den amerikanska marknaden.

”Unga blir ett gigantiskt experiment”

Advokatbyrån som nu planerar att göra en grupptalan mot nikotinbolagen har lång erfarenhet av att ge sig på nikotinbolag, enligt Louise Adermark.

Advokatbyrån har bland annat fått till en uppgörelse med det amerikanska företaget för elektroniska cigaretter, Juul Labs, som resulterade i en förlikning på hundratals miljoner dollar.

Louise Adermark säger till radion att det är troligt att advokatbyrån kommer trycka på att det saknas forskning och vetenskapliga belägg som visar att det vita snuset är skadligt.

– Det tog väldigt lång tid innan vi förstod hur farligt det är att röka så det blir väldigt riskabelt när företag kan gå ut och trycka på att det måste komma upp vetenskapliga studier. Det blir ju som att våra unga blir ett gigantiskt experiment, säger Louise Adermark till SR.

Philip Morris: Kommer gå kraftfullt i svaromål

Aftonbladet har sökt Swedish Match som hänvisar till Philip Morris.

”Stämningar har lämnats in i Kalifornien och Florida gällande ett av våra dotterbolags rökfria produkter, ZYN. Vi menar att anklagelserna saknar grund och vi kommer kraftfullt gå i svaromål”, skriver Philip Morris i ett skriftligt uttalande.