Explosionsartad ökning av narkotikabeslag

Publicerad 2023-12-21

Beslagen av narkotika ökar explosionsartat – i år har de ökat med närmare 50 procent jämfört med ifjol, visar nya siffror från Tullverket.

Aftonbladet har följt med på en exklusiv visning av kriminellas avancerade smuggelsätt och känt lukten av knarket.  

– Det har hittats så stora mängder kokain 2023 att nästan varje svensk kan gå runt och vara påverkade i ett helt år, säger Martin Petersson, kommunikatör på Tullverket.  

Inne på Tullverkets lokaler i Malmö rullar Martin Petersson in en vagn med olika typer av narkotika. Kokain, amfetamin, cannabis, tramadol, hasch och färgglada tabletter som han berättar är ecstasy.

Det är delar av stora beslag. Vissa har varit på flera hundra kilo på en och samma gång.  Han beskriver dofterna som kommer från narkotikan. 

– Amfetaminet luktar sura gamla kläder, blandat med en kemisk doft, säger han. 

Väktaren som är med i konferensrummet för att se till så att allt går rätt till nickar instämmande. Han har känt lukten av droger i stan. Även i bostadshuset där han bor, berättar han.

Kriminella vågar mer

Om man tittar på en femårsperiod har beslagen av antalet kilo narkotika ökat med 30 procent jämfört med 2019. Under pandemin gick siffrorna ner. Men under 2023, fram till sista oktober, har beslagen ökat med närmare 50 procent jämfört med året innan. 

I stora plastlådor ligger knarket. Det ligger förslutet i plastpåsar. Martin Petersson håller upp en påse med marijuana, eller cannabis, som tullen kallar det. Beslagen av drogen har ökat explosionsartat sedan förra året.  

– Det är en trend att beslagen vi gör blir större och större och större för varje år.

De vågar mer?

– Ja, helt enkelt.

Maja är hundförare på Tullverket. Hon visar hur ett sök går till.

Sökningen tar 20 sekunder

Hundföraren Maja visar hur det går till när tullen söker igenom fordon. Ungefär 20 sekunder efter att Maja öppnat bakluckan på en bil markerar hunden Paddy. Inte med skall utan genom att stå kvar i en frysmarkering. De gör ett test till. Hon släpper hunden under bilen. Efter en minut markerar han igen. 

– Det varierar beroende på dagsformen. Hundarna kanske väljer människor som man kanske själv inte hade valt ut av olika anledningar. På det sättet är det smidigt på bussar och på tåg. Ibland ger Paddy utslag även när vi är ute och går i Malmö, säger Maja.

Maja och hunden Paddy

Går på magkänsla

Skymningen faller vid gränsstationen utanför Malmö. På andra sidan sundet ligger Danmark. 10 000-tals bilar och långtradare rullar över Öresundsbron varje dygn. 

Tullaren Lars och hans arbetspartner har avslutat sin rast med kollegorna inne i det varma fikarummet. Nu är han tagit på sig ordentligt med kläder för att skydda sig mot det ruggiga vädret och den så ofta kyliga vinden. På huvudet har han på sig tullverkets lilla båtmössa som inte skyddar öronen. 

– Vi tar betydligt större mängder nu. Kanske inte riktigt lika många beslag, men det är betydligt större partier vi tar.

Lars stoppar en lastbil vid gränsen.

Lars berättar att hans största tillslag var 20 kilo heroin. Det var några år sedan. Han lyfter upp armen och stoppar en lastbil. Chauffören visar papper och får åka vidare. 

– Större delen är ju magkänsla och rutin. Många gånger handlar det ju om vad de man stoppar ger för svar. De verkar kanske lite nervösa eller så sitter de och rör på fingrarna, de vågar inte möta ens blick. Det är sådana små grejer, berättar Lars. 

– Spelar bilmärken någon roll?

– Nej, det spelar ingen roll. De kan komma med vilken bil som helst.

Lars berättar hur han tänker när han stoppar bilisterna: ”Större delen är ju magkänsla och rutin”

Avfrostningen på - då öppnas lönnutrymmet

De kriminella har utvecklat tekniken för att smuggla narkotikan. För flera år sedan kunde tullarna hitta marijuana instängda i en gammal träningsväska, berättar Martin Pettersson.

Nu har smuggelsätten avancerats. De hemliga knepen nu är:  GPS-gömmor, elektronik- och magnetgömmor. På en rekonstruktionsfilm kan man se hur avancerat tillvägagångssättet är.

Först slår de på tändningen på bilden. Sen slår de på avfrostningen på bakrutan. Därefter sätter de en kabel i ett uttag för cigarett-tändare och sen måste kabeln anslutas till en metalldetalj i bagageluckan. Sen kan lönnutrymmet öppnas. Se hur det går till i klippet ovan.  

– Ett annat exempel är att bilen måste köras till en speciell plats, vara på speciella GPS-koordinatorer. Då öppnas lönnutrymmet, säger Martin Petersson.  

200–300 kilo åt gången

Bakom siffrorna i Tullverkets statistik finns förstås en hård verklighet. Personer köper droger, andra säljer för att tjäna pengar och några tvingas till att sälja. Konsekvenserna av droghandeln är kända – och blodiga: Kriminella gäng tjänar svarta pengar, barn misshandlas till döds och andra skjuts mitt på dagen.

Cannabisprodukter är de vanligaste drogerna som tullen tar i beslag.  Under 2023, fram till sista oktober, har det tagits 1 139 kilo cannabis jämfört med 2022 då det togs 436 kilo. År 2019 togs 345 kilo.

När det gäller hasch så har det tagits 5 282 kilo i år jämfört med året innan då det var 1 841 kilo.

– Sen är det ofta väldigt stora beslag när vi hittar cannabisen. Det är 200-300 kilo åt gången. Där har vi sett en otrolig ökning i år, jämfört med föregående år, säger Martin Pettersson, kommunikatör på Tullverket.  

Martin Pettersson håller upp en påse cannabis.

Några milligram kan vara dödligt

En av drogerna är Nitazener, som narkotikaklassades 2022. Den är starkare än morfin och heroin och kan vara upp till 10 gånger starkare än fentanyl. Det räcker med några milligram för dödlig dos. På grund av drogens potens är den inte bara en risk för brukaren. Den kan även vara en risk för tullpersonalen som hanterar inflödet.

– Nitazener är ju en extremt potent och dödlig drog, säger Martin Petersson.

Kokain

”Kunna vara påverkade ett helt år”

Tullverket pekar på att de haft  stora problem med storskalig kokainsmuggling under en period. Beslagen under 2023, fram till sista oktober, har ökat explosionsartat jämfört med året innan. Drygt ett ton jämfört med 205 kilo år 2022.  

Martin Pettersson berättar om hur mycket det är i praktiken: 

– Lägger man ihop den mängden kokain i Helsingborgs hamn, både det som togs i Ecuador på utgående mot Sverige, och det vi själva beslagtagit i Helsingborg så är det så så stora mängder kokain så nästan varje svensk skulle kunna gå omkring och vara påverkade av kokain ett helt år. 

Amfetamin har ökat

Även amfetamin har ökat. 829 kilo under 2023. Förra året 205 kilo. 

– Det som har varit en utveckling är väl att det går mer och mer mot mobila amfetamin-lab i stället för laboratorier inne i byggnader. 

Tramadol

Tramadol letar sig ner i åldrarna

När det gäller tabletter är det ungefär samma siffror som 2019. Men jämfört med 2022 är det en minskning. Förklaringen till det är att det var flera stora tillslag då.  

Ett exempel är det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. Det har dock skrivits mycket om drogen på grund av en annan anledning. 

– Det är väl inte alltför sällan de tar tramadol i samband med att de ska utföra våldsdåd. Drogen ger en avdomnade effekt. Det har hittat sig ned bland åldrarna till ungdomar. Vilket är problematiskt framförallt om man blandar det med alkohol, säger Martin Petersson. 

För att öppna luckan ansluts en kabel till en metalldetalj i bagageluckan.

”Svårare och svårare”

Utmaningarna är stora inför framtiden. Tullverket har inte sett smuggling i den nivån som från Sydamerika till  USA ännu, där miniubåtar används till kokainsmuggling.  På vissa ställen i Europa har det rapporterats om drogsmuggling med drönare. Och i Sverige har vattenskotrar använts. 

– Det har blivit svårare och svårare med åren. Vi måste följa efter. Ett exempel är röntgenutrustning. 

Vid gränsen fortsätter bilarna fortsätter rulla förbi kontrollerna. Det går givetvis inte att kontrollera alla. Man undrar hur många som tar sig förbi med narkotika gömt på ett avancerat sätt eller kanske bara inlagt i en väska i baksätet.

 – Det gäller att hela tiden vara på tå. Att leta efter något som är fel.