Tydliga beskedet till Åkesson: ”Jag säger att han har fel”

Publicerad 2023-04-27

Jimmie Åkesson vill stoppa utbyggnaden av vindkraft.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har ett tydligt svar till SD-ledaren:

– Jag säger att han har fel.

I samband med en presskonferens under torsdagen fick Aftonbladet en intervju med Pourmokthari.

Jimmie Åkesson vill stoppa utbyggnaden av vindkraft. Han säger att ”vi behöver inte mer väderberoende kraft”. Vad säger du?

– Jag säger att han har fel. Säger man så blir man ju svaret skyldig, till både svenska hushåll med höga elräkningar och vår industri och det svenska näringslivet som desperat vill ha mer elproduktion i Sverige.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Han menar att mer vindkraft leder till att vi måste elda mer olja när det inte blåser. Vad tänker du om det?

– Vi har ju ett skört system i Sverige, och en del i det är att vi behöver mer planerbar produktion. Men lösningen på det är ju inte att, som vissa Sverigedemokrater också nämner, stänga ner vindkraftverk och inte bygga, utan tvärtom att möta den framtid vi går till mötes där vi behöver mycket mer el i Sverige.

SD-ledare Jimmie Åkesson.

Åkesson är också emot ditt förslag om hastighetsbegränsningar och trängselavgifter för att få ner utsläppen. ”Det låter kontraproduktivt”, tycker han?

– Ja, det är ju förslag som sänker utsläppen. Så det blir svårt att förstå varför det skulle vara kontraproduktivt. Vi har kommit överens om att reduktionsplikten ska sänkas, och det är en fråga som förhandlas, och utöver det kommer vi behöva ha fler förslag som kommer att minska våra utsläpp.

Utredaren Ulrika Liljeberg och Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

SD:s utgångspunkt för reduktionsplikten är noll procent krav på biodrivmedel i bensin och diesel. Är det ett rimligt krav?

– Nej, det är det inte.

Du har som minister levt med SD:s klimat- och miljökrav i ett halvår nu. Hur seriöst tycker du att partiet känns på det här området?

– Ja, jag är ju medlem i ett annat parti av en anledning. Och det är med det partiets mandat som jag jobbar framåt. Men den här regeringen sitter stabilt, vi har suttit i ett halvår nu. Vi arbetar för fullt, inte minst med de här frågorna kring både vindkraft och kärnkraft, och det är det vi fortsatt ämnar göra. Så jag anser att det här funkar ganska bra.

Tidigare under torsdagen gav energiminister Ebba Busch samma svar om vindkraften till Åkesson:

– Det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet, sade Busch, som vill snabba på tillstånden för ny vindkraft.